OSL: Skuffet over underleverandør

- Det er meget uheldig at det har foregått sosial dumping på vår byggeplass, og vi er skuffet over at en underleverandør prøver å slippe unna med dette.

- Likevel er vi fornøyd med at våre rutiner og samarbeidet med fagforeningene førte til at disse forholdene ble avslørt. Fokus fremover er å sørge for at arbeiderne får det de har krav på, sier pressesjef Vegar Gystad.

- Når det gjelder krav om tilbakebetaling, oppsigelser og rykter om trusler - er vi sjokkert over det vi hører. Dette er, dersom alle opplysninger stemmer, kriminelle handlinger, og vi oppfordrer arbeiderne til å anmelde disse forholdene til Politiet. Vi kommer til å ha tett dialog med Arbeidstilsynet og leverandørene våre fremover slik at dette blir løst i henhold til norske lover og regler, sier pressesjefen.

Oslo Lufthavn ved byggeprosjektet T2 (OSL T2) fikk allerede tidlig i mars tips om at det kunne foregå sosial dumping hos en av underleverandørene som jobbet på byggeplassen.

OSL skriver i en pressemelding at tipset kom inn via deres LO-koordinator i prosjektet. Dette skulle foregå i det estlandske firmaet BTM, som er stålleverandør til selskapet Steelcon som igjen leverer til firmaet SGS som har kontrakt med Oslo Lufthavn. Det er totalt 15 personer i firmaet BTM som skal være berørt av dette. Oppdraget som BTM har hatt er å bygge stålkonstruksjonene til det nye taket over jernbanestasjonen.

- OSL T2 iverksatte umiddelbart intern revisjon mot de involverte i saken. Den 19. mars var saken ferdig undersøkt, melder OSL.

Det ble avdekket seks avvik:

· Lønnsutbetalinger er ikke i samsvar med bestemmelser om allmenngjøring av tariffavtale

· Arbeidstidsordninger avvikende fra Arbeidsmiljøloven er ikke godkjent av Arbeidstilsynet

· Bedriftene har ikke etablert rutiner for å påse at bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår blir overholdt

· Verneombud er ikke gitt forskriftsmessig opplæring

· To personer er bortvist for manglende HMS – ID kort

· Flere personer har ikke gjennomgått byggherrens sikkerhetskurs.

- Rapporten ble oversendt entreprenøren 20.03.13 med svarfrist 05.04.13. Videre undersøkelse av slike forhold tilligger Arbeidstilsynet, og tilsynet ble kontaktet 20. mars for å overlevere revisjonsrapporten. Arbeidstilsynet ble bedt om å vurdere gransking. Granskingen er nå i full gang og OSL vil i samråd med Arbeidstilsynet iverksette nødvendige tiltak for at arbeiderne skal få den betalingen de har krav på, heter det i meldingen.

Etter at TV2 har satt søkelys på saken har det kommet frem at arbeiderne vil få utbetalt mellomlegget, men at de vil måtte betale halvparten tilbake. To personer skal være oppsagt, og det er påstander om at det er fremsatt trusler mot arbeidernes familier hjemme i Estland.

OSL var tirsdag i kontakt med Arbeidstilsynet for å få råd i saken. De anbefaler at OSL skal opprette en granskningsgruppe med juridisk kompetanse for å gjennomføre en full gjennomgang av leveransen.

- OSL har også avholdt et møte med Hovedentreprenør SGS, og underleverandør Steelcon for å tydeliggjøre at dette er uakseptabelt. OSL krever at oppsigelser trekkes tilbake og gjøres ugyldig. Videre oppfordrer vi arbeiderne som føler seg truet til å anmelde dette til norsk Politi. OSL T2 har også bedt den estiske leverandøren om å møte oss i uke 19, skriver OSL.