Enighet også i Oslo kommune

Lønnsoppgjøret i Oslo kommune kom i havn like før midnatt tirsdag kveld. Fagforbundet er fornøyd med resultatet, mens Akademikerne aksepterte lønnsoppgjøret til tross for stor skuffelse.

Oppgjøret gir 2,55 prosent eller minimum 9.700 kroner i lønnsøkning med virkning fra 1. mai. Partene kom til enighet like før forhandlingsfristen utløp ved midnatt natt til 1. mai.

– Det var viktig for oss å få sentrale tillegg og unngå lokale forhandlinger. Dette har vi oppnådd, og oppgjøret gir alle våre medlemmer en god lønnsøkning, sier Mari Sanden, leder i Fagforbundet Oslo.

Vanskelig

Unios forhandlingsleder Silje Naustvik er fornøyd med at man unngikk mekling. Hun kaller forhandlingene vanskelige.

– Dette var et mellomoppgjør hvor motparten kom oss noe i møte. Neste år er det et hovedoppgjør. Riktig lønn er et viktig virkemiddel for å tiltrekke seg den arbeidskraften kommunen trenger for å sikre kvaliteten på de kommunale tjenestene, sier Naustvik.

Tariffoppgjøret i Oslo kommune er et eget tariffområde. Også Akademikerne aksepterte lønnsoppgjøret i hovedstaden, men forhandlingsleder Jan Olav Birkenhagen i Akademikerne er langt fra fornøyd.

Ikke tilfreds

Akademikerne ønsket i motsetning til Fagforbundet at noe penger burde blitt satt av til lokale forhandlinger.

– Den disponible rammen i Oslo kommune var i år større enn i kommunesektoren for øvrig. Jeg er ikke tilfreds med at vi ikke har fått en pott til lokale forhandlinger, men fordi alle medlemmer får en reallønnsforbedring aksepterer vi oppgjøret, sier Birkenhagen.

Han sier dette oppgjøret ikke løser de reelle utfordringene i kommunen.

– Det viser at det er betydelige feil og mangler i systemet. De må vi løse neste år, sier Birkenhagen.

Utfordringer

Akademikerne mener det ikke er tvil om at kommunen har betydelige utfordringer med å rekruttere og beholde nøkkelpersonell i mange virksomheter og på en lang rekke fagområder.

– Dette oppgjøret har ikke brakt oss noe nærmere en løsning på disse utfordringene. Det betyr at kvaliteten på mange kommunale tjenester fortsatt vil svekkes, mener Birkenhagen.