Skeptisk til skjerming av treindustrien

Prosjektleder Jan Eldegard i byggutengrenser.no er skeptisk til regjeringens tiltakspakke på 750 millioner for skogsektoren. – Dette kommer på toppen av de allerede store overføringene til denne delen av norsk landbruk, sier han.

– Styrking av treindustrien ved tilrettelegging for mer effektive transportløsninger er sikkert en viktig del av norsk infrastruktur og kan komme godt med- også for annen norsk industri. Jeg er mer skeptisk til skjerming av treindustrien med pengeoverføringer til markedsutvikling og bruk av offentlige midler for å fremme denne industrien på bekostning av andre viktige industriarbeidsplasser, sier Eldegard.

– I praksis brukes våre skattepenger til å holde liv i treindustrien og for at denne skal oppnå særrettigheter fremfor annen norsk industri som tre-produkter konkurrerer mot. Jeg håper og tror at politikerne våre har et mål om å ivareta all industriutvikling. Alle industriarbeidsplasser er avhengig av stabile og gode rammebetingelser, uavhengig av type næring. Industri basert på utnyttelse av lokale ressurser skaper mange jobber i Norge. Et eksempel er betongindustrien på Ringerike, som med sine 300 ansatte bidrar til å bygge fremtidens Norge basert på lokale råvarer og lokal kompetanse. Denne lokale industrien representerer det samme antall arbeidsplasser som Södra Cell på Tofte, utdyper Eldegard.

Han peker på at det fra betongbedriften Spenncon på Hensmoen ved Hønefoss for eksempel hver dag går rundt 1000 tonn betongelementer til byggeplasser, anleggsplasser og boligprosjekter.

– Dette gjør Ringerike til en betongkommune som sikrer viktige og langsiktige arbeidsplasser, og sørger for en stor verdiskapning. Denne industrien konkurrerer hver eneste dag med europeiske leverandører som ønsker å bryte inn i det norske markedet med sine produkter.

Presset er sterkt, og politikerne må huske på at økonomiske overføringer til treindustrien ikke bare har virkning internt i denne delen av næringslivet. Det gir også skjevheter i konkurranseevnen for andre norskproduserte byggematerialer som møter reklamekampanjer for tre som er finansiert over statsbudsjettet. Jeg oppfordrer politikerne til å tenke helhetlig for alle arbeidsplassene i Norge og ikke vedta planer som setter viktige norske industriarbeidsplasser opp mot hverandre, avslutter Eldegard.