Jobber videre med Havnepromenaden i Oslo

Rodeo arkitekter, i samarbeid med svenske White, har nylig blitt plukket ut til å jobbe videre med Havnepromenaden i Oslo.

Havnepromenaden er et av de bærende elementene i Fjordbyen og skal ha en gjennomgående struktur som knytter Fjordbyens havnefront sammen, fra Frognerkilen i vest til Alnas utløp i øst. Den totale strekningen er ni kilometer lang. Havnepromenaden vil bli et av Oslos mest synlige byutviklingsprosjekter der premissene som legges i dag vil være styrende for hvordan Oslo oppleves for innbyggere, besøkende og turister i lang tid fremover.

Tre arkitektteam ble prekvalifisert i parallelloppdraget om oppdraget, og fikk presentere sine forslag. Nå er det klart at kommunen ønsker å gå videre med forslaget fra Rodeo arkitekter og svenske White.

Et tverretatlig samarbeid mellom Plan- og bygningsetaten, Bymiljøetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten og Oslo Havn KF er etablert for å sikre gjennomføring av Havnepromenaden med bakgrunn i en bestilling fra Byrådsavdeling for finans, byrådsavdeling for byutvikling og byrådsavdeling for miljø og samferdsel av mai 2010.

– Det skal vanskelig la seg gjøre å finne et mer spennende byutviklingsprosjekt. Vi er veldig fornøyde med at vårt forslag er valgt til å utarbeides videre, sier Henning Sunde, daglig leder i Rodeo arkitekter.

– Som et tverrfaglig arkitektkontor med samfunnsvitere i staben er vi spesielt opptatt av denne typen byutviklingsstrategier. Vi er opptatt av hvordan man kan tenke arkitektur og byrom i en større kontekst - legge teknisk forskrift litt til side og heller fokusere på hvordan vi vil leve i byen vår. Det var hard konkurranse om dette oppdraget så vi er veldig fornøyde med å bli plukket ut, legger han til.

Han peker på at amarbeidet med svenske White har vært veldig bra.

– White er profesjonelle og vi har funnet en god dynamikk og tatt ulike roller i prosessen. Marius Grønning ved UMB har også vært sentral i arbeidet, legger Sunde til.

Hovedkonseptet for Havnepromenaden ble å dele den opp ut i fra de ulike områdenes unike karakter og kvaliteter, hele tiden med en kobling til vannet og byen bak.

– I stedet for en promenade med én gjennomgående karakter, blir det et mangfoldig nettverk, et perlekjede av promenader med ulik karakter. Det kan for eksempel bli en historisk nysgjerrig del, en del med aktiviteter, en "catwalk", en industriromantisk del og en del som tydelig er preget av kunst. Med andre ord handler det om mangfold både i innhold og intensitet slik at sjøkanten kan appellere til et bredere spekter av byens befolkning, utdyper han.

I Oslo kommunes evalueringsrapport ble følgende fremhevet: "Et velbegrunnet og veldokumentert forslag med tydelig samfunnsperspektiv og urbanistisk fundament, som bidrar til å utvikle byen videre."

- Det blir nå spennende å se hvordan det videre løpet blir. Det blir mange aktører involverte og det vil bli viktig at alle drar i samme retning. Utviklingsplanen som nå skal utarbeides blir således et sentralt verktøy, sier Sunde.

Øvrige involverte i teamet er:
Anders Hagson, Artistic Professor, Chalmers Universitet
Arne Egge, Thorvaldsen AS
Jørund Ragnnhildstveit, Thorvaldsen AS
Tim Lucas, Price & Myers Engineers