Skarholt: Skjønner Schumann godt

At Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann ikke ser det som sin oppgave å holde norsk byggevareindustri i live, møter forståelse fra byggevareindustriens selv. – Vår bekymring er de kortsiktige og useriøse aktørene som ser et hett norsk marked i et kaldt Europa.

Det sier administrerende direktør Øyvind Skarholt til Byggeindustrien.

Mandag sa sjefen for Norges største boligutvikler, Baard Schumann i Selvaag Bolig, at det ikke var deres jobb å holde norsk byggevareindustri i live. Selvaag Bolig benytter i stor grad utenlandske byggevarer i sine boligprosjekter.

– Jeg synes det er tøys å si at norske byggevarer er så mye bedre enn alle andre. Jeg kjenner meg ikke igjen i et slikt bilde, sa Schumann.

Han mener norsk byggevareindustri må tåle at de konkurrerer med aktører fra hele verden.

– Jeg forstår at byggevareindustrien har behov for å være proteksjonistiske, men verden har blitt så liten at de er nødt til å konkurrere på både pris og kvalitet om de skal overleve, sa Schumann.

– At Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann ikke ser det som sin oppgave å holde norsk byggevareindustri i live forstår vi godt. Det er det heller ingen som har bedt han om å påta seg et slikt ansvar, sier Øyvind Skarholt til Byggeindhstrien.

Skarholt avviser samtidig at bransjen har et behov for å være proteksjonistiske, slik Schumann hevder.

– Det vi snakker om er ikke proteksjonisme eller å lage hindringer, men vi ønsker mer å gi et varsku om at vi er et attraktivt marked der myndighetsradaren er skrudd høyt og at det er mange som går lavt.

Ifølge Skarholt er ikke byggevareindustriens bekymringer knyttet til dette  ikke rettet mot de langsiktige og seriøse aktørene som for eksempel Selvaag, men mot de kortsiktige mindre seriøse aktørene som ser et hett norsk marked i et ellers iskaldt Europa.

– Vi skal ikke lenger enn til Danmark eller Sverige for å se igangsettingstall på bolig på henholdsvis 12.000 og 22.000 boliger, sier Skarholt.

Han peker på at Norge alltid har hatt og fremdeles vil ha behov for import av byggevarer.

– Men det er ikke lenger bare produsentene som er utsatt for konkurranse fra utlandet, nå er internasjonaliseringen også kommet for fullt monn hos de utførende. I tillegg ser vi at bruken av hel- eller halvfabrikata elementer og moduler virkelig har skutt fart, sier byggevarelederen.

Han peker på at norsk byggevareindustri gjennom alle år har operert i et marked med internasjonal konkurranse - både når det gjelder import og ikke minst eksport.

– Vi vet utmerket godt at det er kun konkurransedyktige produkter på pris og kvalitet som i det lange løp sikrere fremtiden, sier han.

Byggevareindustriens forening etterlyser heller ikke flere lover eller forskrifter som begrenser konkurransen – men tar ordet for en slags dommer som i større grad kan følge opp at alle markedsaktørene spiller etter reglene.

– Med "dommer" mener vi den som følger opp at lover og forskrifter følges, det vil si tilsynsmyndigheter særlig representert ved Direktoratet for byggkvalitet. I dag har de ikke tilstrekkelige ressurser til å drive alt fra tilsyn, veiledning og annet informasjonsarbeid, sier Skarholt.