Presset på ulovligheter øker

Stadig flere medier følger nå opp saken om alle anleggskontraktene som er tildelt utenlandske bedrifter den siste tiden. Stadig flere stiller spørsmål om alle kontraktene gjennomføres i henhold til norske lønns- og arbeidslivsordninger. Nå kommer både Arbeidstilsynet og de berørte organisasjonene på banen.

Mandag kveld var det et stort innslag på Dagsrevyen. Det er vi glade for.

Det var vi i Byggeindustrien som startet denne saken. Vi hadde da fått mange tips som tydet på at alt ikke har vært helt greit på mange byggeplasser. Sosial dumping har vært nevnt, men det er også andre forhold. Vi har fått inn en mengde tips – og vi jobber nå med flere av disse tipsene. Det blir flere saker både i bladet og her på bygg.no.

Vi gjør ikke dette for å nekte utenlandske bedrifter å ta kontrakter i Norge. Vi har hele tiden sagt at vi trenger all den hjelpen vi kan få for å få gjort noe med all elendigheten politikerne har etterlatt seg på norske veier, baner og i all annen infrastruktur. Etterslepet når det gjelder bevilgninger, er enormt.

Men vi har hele tiden tatt til ordet for at det må være helt like konkurransevilkår mellom norske og utenlandske bedrifter. Avsløringer vi og andre mediebedrifter har gjort tyder på at slik er det ikke, dessverre.

Det at Arbeidstilsynet nå også blir mer aktiv. er sannelig på tide.

Vi har også bedt om at man kontrollerer mange av de produktene som innføres. Mye av dette er kopiprodukter som IKKE holder de spesifikasjoner som kreves.

Mange har kanskje merket at vi nå kjører en noe tøffere redaksjonell linje i nettopp slike saker. Årsaken er at det er nødvendig. Vi vil be om at alle norske byggherrer må være sitt ansvar bevisst. Det kun å gå etter laveste pris – og det kun å se på sitt eget prosjekt – er i alle fall for offentlige byggherrer ingen farbar vei. Det å dekke over problemer skal man i alle fall passe seg for. Det er mye bedre å være åpen på at det er problemer – og at man virkelig tar afære når man ser at noe ikke er som det skal være.