Kraftig oljevekst i Kristiansund

Tallene i den nye Ringvirkningsanalysen for petroleumsklyngen i Kristiansundsregionen gir tydelige signal om en betydelig vekst i den oljebaserte næringen.

Fram mot 2020 antas det at næringen har behov for cirka 1600 nye stillinger. Gullkantede nyheter, sier ordfører Per Kristian Øyen i Kristiuansund.

Møreforsking Molde ved professor Arild Hervik og forskningsleder Oddmund Oterhals presenterte mandag 29. april hovedtallene i den nye Ringvirkningsanalysen for petroleumsklyngen i Kristiansundsregionen. Dette er den tredje analysen som Møreforsking har laget. De to foregående var i 2006 og 2008.

Den endelige rapporten vil foreligge før sommeren. Det var hovedtallene i rapporten som ble presentert for næringsliv, næringsforeninger, utviklingsmiljøer, oljepolitikere og media mandag 29. april.

Tallene som baserer seg på innsamlede data og undersøkelse blant 109 bedrifter i Kristiansundsregionen viser blant annet at:

Det i kommende 8-årsperiode forventes en vekst på 1600 nye arbeidsplasser direkte knyttet til oljebasert næring. Næringen har i dag 2597 sysselsatte. Dette forventes å stige til 4137 i 2020, tilsvarende 200 ny stillinger hvert år. Investeringsplanene som driver denne veksten er i hovedsak allerede besluttet. Andelen kompetansetung aktivitet forventes å øke mest. Hovedutfordringen blir rekruttering av kvalifisert personell. For å videreutvikle langsiktig vekst kan fokus på klyngemekanismer styrke vekstevnen.

Den foreløpige presentasjonen av Ringvirkningsanalysen var det første store arrangementet i det nye administrasjonsbygget ”Vikangården” som Statoil har bygd på Vestbase.