Ny skole: Nå krangler Averøy med arkitektene

Averøy kommune ble i april dømt til å betale 6.467.488 kroner til entreprenøren Brødrene Røsand etter uenighet om oppgjøret for Bruhagen barneskole. Nå retter kommunen et krav mot firmaet Reinertsen, som ble hyret inn for å levere tegninger av den nye skolen.

Årsaken til uenigheten var at entreprenøren fikk store ekstra kostnader på grunn av at kommunens arkitekter og rådgivere ikke leverte tegninger i tide.

Dette er en klassisk konflikt som vi ser stadig oftere. Kommunen overlater ansvaret for å følge opp byggeprosjekter til egne konsulenter. Problemet oppstår når tegninger og beregninger som byggherren skal levere, ikke blir levert i tide. Saken om Bruhagen skole ble avgjort gjennom voldgiftsforhandlinger og en påfølgende dom.

Men for kommunen sin del er saken derimot ikke avsluttet, skriver Tidens Krav. Dette oppgjøret står på saklista til formannskapets møte, men saken er unntatt offentligheten.

Rådmann Knut Mostad skriver i en e-post til Tidens Krav at saken er unntatt offentligheten fordi den er en del av den interne saksforberedelsen for videre forhandling med Reinertsen.

Forhandlingene er på et tidlig stadium, og rådmannen viser til § 5 i Offentleglova, om utsatt innsyn. Mostad skriver også at alle dokumenter vil bli offentlig så snart forhandlingene er avsluttet. Hvor lang tid forhandlingene vil ta, sier han ingenting om.

Mer tid

Pengekrangelen oppsto fordi Brødrene Røsand måtte bruke mer tid og ressurser enn avtalt for å bygge skolen. Entreprenøren var opptatt av at skolen skulle være ferdig i henhold til avtale og til skolestart.

Kommunen hadde ansvar for å levere arbeidstegninger, men disse var mangelfulle og ble levert for sent. Det gjorde at arbeidet på byggeplassen ikke kunne planlegges skikkelig, noe som medførte ekstrakostnader for Brødrene Røsand, skriver Tidens Krav.

Averøy kommune har gjennom voldgiftsforhandlingene erkjent at leveransene av tegningene ikke oppfylte kontrakten, men mente på sin side at Brødrene Røsand ikke ga god nok informasjon om planlagt framdrift, og at pengebeløpet ikke var godt nok dokumentert.

Nå ligger det altså an til en ny runde med forhandlinger for kommunen.