Nytt månelandingsprosjekt i trøbbel

Stadig oftere kommer det meldinger om at ulike  ”månelandingsprosjekter” havner i trøbbel. Aftenposten har sett nærmere på det som har skjedd ved smelteverket Finnfjord AS i Lenvik i Troms.

800 millioner kroner er blitt investert for å gjøre smelteverket Finnfjord AS mer miljøvennlig, men nå er selskapet i pengetrøbbel. Politikerne med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, sto nærmest i kø for å lovprise prosjektet. Nå sliter mange underleverandører med å få oppgjør for jobben.

Stor Enova-støtte

I 2009 fikk smelteverket 175 millioner korner fra Enova i støtte til energigjenvinning fra produksjonen av ferrosilisium. Målet var at hele smelteverkets virksomhet skulle bli CO2-nøytral.

Byggingen startet våren 2011, og anlegget ble offisielt tatt i bruk 5. november 2012. Men allerede før anlegget var ferdig var det flere underleverandører som oppdaget at det ikke kom oppgjør for jobb og leveranser av utstyr.

Aftenposten har vært i kontakt med fem bedrifter som forteller at Finnfjord skylder dem store summer.

– Prosessen har vært veldig dårlig. Det har ikke vært noen dialog, og de har ikke kunnet svare på når vi skal få betalt. Økonomisk sett har dette vært en katastrofe for oss og mange andre lokale bedrifter, sier en bedriftsleder til avisa.

Store utestående krav

Avisa skriver at det skal dreie seg om totalt minst 40–50 millioner kroner i utestående krav.

– Alle bedriftene som har vært involvert i prosjektet, har samme historie å fortelle: Dette er det verste de har vært borti. Etter dette blir alt annet en drøm, sier bedriftslederen.

Enkelte av selskapene Aftenposten har snakket med, oppgir at Finnfjord skylder dem beløp «på flere millioner kroner», mens andre sier de har utestående beløp på «noen hundre tusen».

– Selskapet omsetter for nærmere en milliard og har altfor stor innflytelse i lokalmiljøet. De oppfører seg som småkonger, sier en lokal bedriftsleder til avisa.

Han har måttet ta opp ekstra lån for «å unngå konkurs og stå den av gjennom vinteren».

Flere oppgir at de ikke vil stå frem fordi de frykter at Finnfjord vil straffe dem ved å droppe helt å betale tilbake – andre frykter å miste potensielle fremtidige kontrakter.

– Lokalsamfunnet er lite, og mange har basert en viktig del av sin drift på å jobbe for Finnfjord. Hvis du sier dem imot, er frykten at du strykes fra kundelisten, sier en lokal næringsdrivende.

Dansker i trøbbel

Det danske ingeniørselskapet Aalborg Engineering var vel fornøyd da de i 2011 kunne melde at de hadde fått en kontrakt i Nord-Norge på 200 millioner danske kroner.

«Ordren er den største i selskapets 10 år lange historie og vil bidra til enda større profitt for Aalborg Engineering», het det i selskapets pressemelding. Slik skulle det imidlertid ikke gå.

Ifølge Aftenposten mener selskapet at det har 30 millioner kroner utestående hos Finnfjord AS.

På toppen av dette har prosjektet blitt 50 millioner kroner dyrere enn Aalborg Engineering hadde regnet med. Selskapet har derfor lite penger i kassen, og de rundt 100 ansatte kan gå en usikker fremtid i møte. Bedriften har begynt å nedbemanne.

I likhet med Finnfjord, sliter Aalborg Engineering nå med å betale for seg.

– Vi ønsker ikke å uttale oss i denne sammenheng, sier Peter Overgaard, adm.dir. i Aalborg Engineering til Aftenposten.

– Vi er ufattelig stolte over det vi har gjort de siste to årene. Over 800 millioner kroner er blitt investert i tidenes miljøprosjekt. Vi har hatt noen innkjøringsproblemer, men nå ser anlegget ut til å ha svært god gjenvinningseffekt, sier daglig leder Geir-Henning Wintervoll i Finnfjord AS til Aftenposten.

Han vedgår at underleverandører ikke er blitt betalt i tide.

– Vi kan si oss enige i at ting har tatt litt lengre tid enn det burde, men det er tross alt et rimelig stort og banebrytende prosjekt som er blitt gjennomført. Da er det alltid litt vanskelig å vite hva sluttkostnaden blir. Vi gikk i gang med et anlegg som skulle koste 700 millioner kroner og som endte med å koste 100 millioner mer, sier Wintervoll.

Les mer på aftenposten.no:

http://www.aftenposten.no/okonomi/Finnfjords-manelanding-i-pengetrobbel-7186608.html