Stort Enovatilskudd til Oslo Lufthavn

Enova har tildelt Oslo Lufthavn AS to ulike tilskudd på til sammen om lag 35 millioner kroner. Dette er en rekordtildeling fra Enova.

Tilskuddet på 30.600.000 gis for satsingen på passivhus og lavenergibygg i utbyggingen av OSL. Tilskuddet på 4.200.000 gis for satsingen på Snøkjøling og innføringen av denne nyutviklede energiteknologien.


Statssekretær Ane Hansdatter Kismul overvar fredag Enovas tildeling. Målet er å spare om lag 9 GWh, noe som tilsvarer årsforbruket av strøm til 450 husstander.

Ny terminal på Gardermoen blir på totalt 265 000 kvadratmeter, og alle nybygg skal bygges slik at det møter såkalt passivnivå, med lavt energiforbruk. Oslo Lufthavn prøver å være en foregangsbedrift på energiløsninger, og lufthavnen er kjent for å ha høye miljøambisjoner. Et mål er blant annet å redusere bruken av fossile brensler med 75% innen 2016.

- Oslo Lufthavn er et forbilde når det gjelder å tenke energiøkonomisering, og det har vært veldig spennende å få være med å stimulere til gjennomføring av disse prosjektene, sier Adm Direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Ett av de mest spennende prosjektene for å nå målet om reduksjon i bruk av fossile brensler er å teste ut ny banebrytende teknologi for å hente ut dyp geotermisk energi. Dette er et helt nytt prosjekt som nå ligger til behandling hos Enova. Prosjektet skal gjøres sammen med firmaet Rock Energy, og går ut på å hente jordvarme så dypt som 5500 meter under jordskorpa.

- Dette nye terminalbygget er et eksempel på hvor stort potensialet er når nye næringsbygg bygges energieffektivt fra grunnen av. Da får vi energiresultater som monner. Og for hvert nytt energieffektivt bygg som kommer, høster nye byggeiere og entreprenører verdifull erfaring om oppføring av slike bygg, slik at vi kan bygge flere og bedre lavenergibygg fremover, sier statssekretær Ane Hansdatter Kismul.

- Vi er stolt og glad for at Enova støtter oss slik de gjør. Oslo Lufthavn har høye miljøambisjoner, og jeg tolker dette tilskuddet som at vi er på rett vei, sier Adm Dir Nic. Nilsen.

Oslo Lufthavn AS (OSL) eier og driver Norges hovedflyplass, Oslo Lufthavn Gardermoen. OSL er et viktig kommunikasjonsknutepunkt i Norge med mer enn 22 millioner reisende og mer enn 200 000 flybevegelser per år. Oslo Lufthavn AS er et heleid datterselskap av Avinor.