Jubileumsbok med spenning

Teso. Telfo. Nelfo. Norsk Teknologi. Sambo eller særbo? Forvirret? Nå kommer boken som hjelper til å rydde opp i elektrobransjens organisasjonsvillniss.

Nelfo, bransjeforeningen for el- og it-bedriftene i Norge, feirer i år sitt 100-års jubileum, og i den anledning lanserer de en murstein av en jubileumsbok på nærmere 270 sider. I praktverket får installatørbransjen, som omfatter 1450 bedrifter, beskjeftiger 30 000 ansatte og har en årlig omsetning på 32 milliarder, for første gang sin historie og sitt fag grundig fortalt.

– Ambisjonsnivået var høyt. Uten forkunnskaper skal hvilken som helst leser få fortalt Nelfos betydning for samfunnsutviklingen. Nå foreligger boken, og vi kan bedre forstå hvordan vi er kommet dit vi er i dag, sa avtroppende Nelfo-sjef Jostein Skree da jubileumsboken ble presentert.

Nelfo har virkelig satset med en økonomisk ramme på 3,5 millioner kroner for bokprosjektet som har fått den gnistrende tittelen: ”100 år i spenning”.

– Installatørene følger utviklingen av det moderne Norge og preges av det. Bransjen organiserte seg tidlig, bygget ut et nett av lokalforeninger samt tilbød medlemmene en rekke tjenester slik at Nelfo i dag skiller seg ut med sin størrelse, forteller Hans Christian Erlandsen som har skrevet boken.

Erlandsen har blant annet bakgrunn som journalist i Aftenposten og som politisk rådgiver for utenriksminister Sven Stray i perioden 1981-85. Som uavhengig forfatter har han hatt fri tilgang til det som finnes av dokumentasjon. Han bygger også stoffet sitt på en lang rekke intervjuer landet rundt.

– Den første installasjonen i Skandinavia av et elektrisk anlegg skjedde i 1876, i Fredrikstad. Installatøren het Olav Holwech og var bare 20 år gammel. To tiår senere hadde flere byer fått gatelys, glødelampene var kommet og elektriske motorer lettet arbeidet på en rekke industrianlegg, forteller Erlandsen.

Nærmere første verdenskrig var installasjon av strøm i byenes kontorer og bolighus blitt vanlig, og i det følgende halve århundre ble Norge elektrifisert.

Elektroinstallatørenes Landsforening ble stiftet i mai 1913 for å inngå en tariffavtale for bransjen. Fra 1934 til 1960 var det to organisasjoner for installatører. Den ene håndterte tariffspørsmål mens den andre gjorde alt det andre en interesseorganisasjon er opptatt av. Etter sammenslutningen av de to bygde man ut et tjenestetilbud som støttet opp om det enkelte medlem. Dette er en virksomhet som preger Nelfo i dag.

– Nelfo har hatt sine interne tautrekkinger og har spesielt opp mot siste århundreskifte arbeidet mye med å finne sin plass i forholdet til nærstående bransjer. Samtidig har den teknologiske utviklingen gjort at en installatør i dag kan engasjere seg på langt flere fagområder enn tidligere, fremholder forfatteren.