DNB-bygg vant Murverksprisen

Vinneren av Murverksprisen 2013, imponerte med å gå på tvers av de vedtatte sannheter om materialet, og levere et spennende bygg av høy håndverksmessig kvalitet.

Norsk murdag onsdag 25. April trakk omtrent 120 påmeldte fagfolk innenfor bransjen. Murdagen er et samarbeid mellom Bygg uten grenser, NTNU og murbransjen i Norge, og murverksprisen har blitt delt ut med ujevne mellomrom siden 1979, da Eliassen & Lambertz-Nilssen Arkitekter AS mottok den første murverksprisen.

Bygget som denne gang vekket juryens begeistrelse, var midtbygget i DNBs hovedkontor.
Bygget, som ligger i Barcode-området i Bjørvika, ble reist i 2012, og er et særegent og uttrykksfullt byggverk i den spennende bygningsrekka ved fjorden.

DNB-bygget prises av juryen, både for overraskende og vellykket bruk av det valgte hovedmaterialet tegl, for kreative løsninger, imponerende håndverk og for å ta en viktig og overraskende plass i Barcode-rekken.

Elsker murstein

Stjernearkitekt Winy Maas i nederlandske MVRDV Architekten, som har jobbet med Dark Arkitekter AS med hovedkontoret til DNB. Nederlenderen var torsdag på plass på Økern, for å ta imot murverksprisen, og fortelle litt om arbeidet bak suksessbygget.

– En god bank må være stabil, troverdig og kontrollerbar. Den må være solid, men åpen, og det var det vi gjorde med bankbygningen også; vi åpnet den, fortalte Maasi publikumet på murdagen.

Å bygge et stort, moderne bygg i tegl, med teglsteinen som gjennomgående uttrykk både utvendig og innvendig, mente nederlenderen var midt i blinken for ham.

– Jeg elsker murstein. Jeg vokste opp i det, sa han, og viste til Nederlands lange tradisjon for å bygge i tegl.
DNB-kontoret er delt inn i tre bygg, og er en viktig del av Oslos uttrykk mot fjorden.

Her følger hele juryens begrunnelse for pristildelingen:

" Midtbygget er en av tre atskilte bygninger som utgjør DNBs hovedkontor i Bjørvika, Oslo. Bygget er 17 etasjer høyt og inneholder mer enn 2000 arbeidsplasser. Reguleringsplanen for området (Barcode) har et krav om variasjon i fasadematerialer, og i Midtbygget er det benyttet tegl. Et overraskende valg... og vellykket!

Midtbygget viser innovativ bruk av tegl i høyhus. Konseptuelt er bygningen planlagt som en massiv blokk modulært formet og tilpasset omgivelser og organisasjonens varierte funksjoner. I tillegg er det etablert et system av lettere utvendige glassvolum i hovedsak innholdende kommunikasjons- og pauseareal.

Tegl er benyttet både utvendig og innvendig og understreker derved konseptet, samtidig som tegl- materialet blir et vesentlig arkitektonisk element. Konsept og uttrykk er styrende for tekniske løsninger, og tegl- volumer uttrykkes som de bærende konstruksjoner i stedet for eksponerte stålsøylekonstruksjoner.

Teglkubene opptrer som store, romlige byggesteiner, «piksler», mens teglsteinen ses på som «minipiksler», eller den minste bestanddelen i bygningen.

Konstruksjoner og tekniske detaljer viser stor tverrfaglig vilje, og juryen finner løsningene meget interessante. Spesialutformede sålbenker i tegl gir forenklet material- uttrykk i vindusinnsetting, og omfattende bruk av pre