BIM is magic

Det ble badet i BIM da buildingSMART Norge arrangerte sin årlige konferanse på Gardermoen, der buildingSMART studentpris og buildingSMART-prisen ble delt ut.

Torsdag 25. april arrangerte buildingSMART Norge sin årlige konferanse på Gardermoen med 160 deltakere. Her ble det presentert en rekke varierte muligheter med BIM (bygningsinformasjonsmodellering) i både store og små prosjekter i tillegg til prisutdelinger.

Heder og ære
Studentprisen gikk til Inge Stallvik fra Fagskolen i Oslo, for oppgaven med det beskjedne navnet "BIM is magic", mens Inge Aarseth fikk buildingSMART-prisen for sitt arbeid med å effektivisere byggenæringen og for sin dedikasjon til å bruke buildingSMART.

Aarseth leder buildingSMARTs byggherreforum og er i sitt daglige virke sentral i utviklingen av Helse Sør-Øst BIMHåndbok og for Sykehuset i Vestfolds bruk av åpenBIM til å industrialisere byggeprosessen.

‑ Vi har vært tydelige på at åpen standard er framtiden og vi har lagt ned mye ressurser for at det skal bli gjeldende på landsbasis også for andre offentlige byggherrer, sier Aarseth.

Nysgjerrige på BIM
‑ Mange erfarne aktører kommer for å bli oppdatert, men det er gledelig at vi også har mange nye aktører representert som ikke har mye kjennskap til BIM, men som er interessert i å vite mer om mulighetene, sier daglig leder i buildingSMART Norge Steen Sunesen til Byggeindustrien.

Han påpeker at det ikke kun er den glansede siden av prosjektene som presenteres.

‑ Vi ønsker å presentere det hele og fulle bildet, både mulighetene den elektroniske samhandlingen gir, men også utfordringer i prosjektene. Jeg håper likevel de fleste vil se gevinstpotensialet når de får høre om andres erfaringer og tar dette med seg hjem og vurderer å kaste seg på, sier han.

Myndighetene tar elektroniske tak
Sunesen opplever et stort trykk i interessen for elektronisk samhandling i byggenæringen. På konferansen fikk han også med seg tydelige signaler fra direktør Morten Lie i Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). Han framholder at åpen BIM vil bety mye for byggenæringen i årene som kommer.

‑ For de om er opptatt av bygg og IKT er det strålende tider. Staten legger ambisiøse målsetninger på feltet. Vi skal bygge smartere og med bedre kvalitet. Derfor henger dette sammen, sier han.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har tidligere proklamert at det skal være full elektronisk byggesaksbehandling innen 2015 og at økt bruk av IKT skal effektivisere byggesektoren.

‑ Hvis staten går foran og bruker denne teknologien, vil den spre seg. Det tror jeg hele næringen vil dra god nytte av, sier Lie.

Planlegger ByggNett
Et viktig verktøy for myndighetene blir Byggnett, som enkelt forklart kan bli et "Altinn” for byggesektoren. Myndighetene undersøker nå hvordan den nye løsningen kan tilrettelegge for full elektronisk saksbehandling og for ett felles register for byggdokumentasjon. Her vil også BIM få en sentral rolle.

Lie opplyser at DiBK er i et oppstartsår hvor visjon, strategi og gjennomføringsplan skal etableres. Dessuten skal forpliktende samarbeid med sentrale aktører i den digitale plan- og byggesaksprosessen på plass.

‑ Vi ønsker også en dialog med byggenæringen hva Byggnett skal være, sier han.

ByggLett kommer
Etableringen av Byggnett blir et stort prosjekt. Men i disse dager går direktoratet ut med et pilotprosjekt som kalles ByggLett. ByggLett er ment å være et lavterskelhjelpemiddel for selvbyggere og for byggmestere, snekkere og andre som tilbyr profesjonelle tjenester knyttet til byggesaksprosessen for uthus og garasjer.

‑ Her har vi valgt en enkel byggesak, nemlig uthus og garasjer. Også rundt enkle bygg er det mange prosesser og vi ønsker å se om vi kan få til en samhandling. Vi har også en ide om at denne løsningen kan innehold en enkel BIM for bygging av garasje. Drømmen er at det skal bli like enkelt å tegne sin egen garasje eller uthus som å tegne et kjøkken du kan bestille fra IKEA, sier han.

Sunesen i buildingSMART Norge er svært positiv til BIM-signalene fra myndighetene.

buildingSMART vil samarbeide
‑ De har fått øynene opp og det blir spennende å se hva som kommer ut av arbeidet. Myndighetene opererer med et langsiktig arbeid, så næringen har fortsatt mulighet til å ligge litt i forkant. Når de først kommer i gang har de pengene på plass og utvikler ferdig, mens vi finansierer våre løsninger litt mer som et lappeteppe. Forhåpentligvis kan vi få et godt samarbeid rundt dette, slik at også buildingSMART-miljøet blir en bidragsyter til Byggnett. Det er svært positivt det som skjer nå, sier han.