- Coop-byggskandalen vokser

Det store lagerbygget Coop-bygget på Gardermoen var i utgangspunktet prosjektert som et godt og miljøvennlig bygg. Nå hevdes det at det har blitt handlet inn et sammensurium av byggevarer fra en rekke land til bygget - i strid med beskrivelser satt i forkant.

- En rekke norske byggevarer var beskrevet, men resultatet er at de ansvarlige innkjøperne til prosjektet har valgt å se bort fra deler av beskrivelsen. Coop er en stor forhandler av norske byggevarer, og det vekker oppsikt i byggevarekretser at byggherren har valgt en løsning som gjør at norske byggevarer er valgt vekk uten reel konkurranse. Årsaken må være at utbyggerne kun har gått etter laveste pris, sier en av de store aktørene i norske byggevareindustri til Byggeindustrien.

Det var også beskrevet at det skulle legges en radonsperre under hele bygget, men den er det etter vi får opplyst strøket fra prosjektbeskrivelsen. Dette avviser imidlertid pressesjef Kristin Paus i en e-post til Byggeindustrien.

- Det er lagt radonsperre i henhold til spesifikasjon/anvisninger fra byggteknisk rådgiver for dette, skriver hun i e-posten.

Paus skriver videre at Coop i sine tilbudsforespørsler knyttet til Coop Logistikksenter har beskrevet sine krav til kvaliteter på produkter, men ikke stilt krav til at det skal benyttes definerte produkter eller leverandører.

- Kontrakten er en funksjonsbeskrivelse hvor totalentreprenøren skal prosjektere og oppføre et bygg som tilfredsstiller de beskrevne kvaliteter og funksjoner, skriver Paus.

Byggeindustrien kjenner også til at en stor norsk entreprenør var kommet langt i forhandlingene om å bygge gigantbygget, men Coop valgte altså å satse på det store franske selskapet GSE. Etter det Byggeindustrien har grunn til å tro var det dansker som førte sluttforhandlingene på vegne av Coop.

- Det var vi selv (Coop) som førte sluttforhandlingene med entreprenørene. Det var den samlede vurderingen av de ulike tilbudene som var avgjørende for vårt valg av GSE som totalentreprenør, skriver Paus.

I ettertid har TV2 avslørt sosial dumping ved at en rekke arbeidstakere fra en rekke land har jobbet for 50 kroner timen. Det er også utført farefullt arbeid uten verneutstyr, og boforholdene for mange arbeidere har vært helt under pari.

- Vi tar rapporteringene om underbetaling av en del bygningsarbeidere på byggeplassen svært alvorlig. Vi tar ansvar for dette og er i full gang med å undersøke saken. Vi vil rydde opp. Vi er også i tett dialog med Arbeidstilsynet om dette. Boforholdene er allerede utbedret, skriver pressesjefen i Coop.

- Klatring i reolene slik den fremkommer i en video vist på TV2, er IKKE i henhold til de strenge HMS-rutinene som gjelder på byggeplassen. Coop og totalentreprenøren tar sikkerheten svært alvorlig og har så langt ikke hatt noen alvorlige ulykker. Det er frem til nå utvist 23 personer fra byggeplassen for alvorlige brudd på sikkerheten.

Det tok over ett døgn fra Byggeindustrien kontaktet Coop til vi fikk svar fra byggherren i skandaleprosjektet.