En stamvei stengt av ras

For oss er det helt ubegripelig at det ikke for lengst er gjort drastiske grep for å bygge ny og sikker vei på E16 fra Voss til Bergen. Dette er en viktig stamvei som forbinder øst og vest. Opp gjennom årene har veldig mange mennesker blitt drept eller skadet for livet på denne viktige veien.

Nå er veien stengt på grunn av ras ved Stanghelletunnelen.

Denne veien går gjennom er veldig rasfarlige områder – og muligens er en rekordlang tunnel den eneste måten å lage en sikker vei på. Vegvesenet jobber med ulike planer om å sikre strekningen – ett alternativ er å bygge en tunnel på 33 km eller 25 km. Mange geologer og andre eksperter mener at en lang tunnel er den eneste farbare løsningen.

Selvsagt vil lokalbefolkningen fortsatt leve med rasspøkelset i og med at lokalveier fortsatt blir liggende i dagen. Uansett må det mye rassikring til – men til tross for all verdens tiltak er det ingen garanti for at det ikke kommer nye ras.

Tunnelen fra Stanghelle i retning Voss vil i tilfelle bli verdens lengste veitunnel. Blir det bygget en 33 km lang tunnel vil den bli 9 kilometer lenger enn Lærdalstunnelen som i dag er verdens lengste veitunnel.

I følge NRK venter vegvesenet i disse dager innspill til planene fra kommunene Bergen, Vaksdal og Voss.

Vi forstår frustrasjonen til både lokalbefolkningen og til alle dem som ferdes langs denne veien. En helt ny vei mellom Bergen og Voss kan koste nærmere 50 milliarder kroner. Etter vårt syn bør man fremskynde arbeidet slik at drivingen av en slik tunnel kan starte så snart som mulig.