Uteplassen på oppussingstoppen

Nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen denne sesongen. Helst vil vi fikse på uteplassen og badet, ifølge en ny undersøkelse.

– Skal du ha hjelp til utearbeid, lønner det seg å komme på banen raskt, sier Laila Dahlen, direktør i FINN oppdrag.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av FINN oppdrag i mars, og ser nærmere på nordmenns oppussingsplaner denne sesongen.

– Nordmenn elsker å pusse opp, og etter en lang, kald vinter med mye innetid kan vi endelig oppgradere uteområdet også. Funnene tyder på at mange klør i fingrene etter å gå løs på dette, sier Dahlen.

Økt etterspørsel utover våren
– Hvis du trenger å få gjort noe i hagen, for eksempel, er det lurt å være tidlig ute med å bestille håndverker. Grunnen er at etterspørselen øker utover våren, og da er det ikke nødvendigvis like enkelt å skaffe profesjonell hjelp raskt, sier hun.

Hun får støtte av håndverkere som jobber mye ute i sommerhalvåret.

– Det er enklere å få en avtale med oss og velge tidspunkter hvis man tar kontakt nå, sammenlignet med senere i vår, sier Pål Lindland, daglig leder i Oslo Park og Hage AS, som forventer mange henvendelser om hager, plen, steinlegging, beskjæring og planting i tiden fremover.

– Bestill nå
Roy Granum, daglig leder i Korslundløkken, jobber med ulike prosjekter, men har en klar oppfordring når det gjelder utearbeid.

– Bestill nå. Hvis du skal få seriøse firmaer til å hjelpe deg, bør du hente inn priser og oppsøke håndverker i disse dager. Vi jobber mye utendørs frem til oktober og har det hektisk fremover. Etter hvert blir vi fullbooket, så det er bedre å ta kontakt i mars og april enn i mai og juni, sier han.

– Noen er flinke til å være tidlig ute, men ikke alle. Noen tar kanskje kontakt midt på sommeren og hører om vi kan hjelpe til med belegningsstein. Da har vi gjerne hendene fulle, sier Granum, som forteller at de har fått mange sesongbestillinger allerede.

Uteplass, bad, kjøkken og soverom på topp
Respondentene i FINNs undersøkelse fikk spørsmål om hva de skal oppgradere i egen bolig i vår eller sommer. 15 % av de spurte har planer for uteplassen, og like mange skal pusse opp badet.

– Det er ikke mange månedene vi kan utnytte hagen, balkongen og bakgården til det fulle, så det er klart at mange vil gjøre det litt ekstra fint der i tiden fremover. Allerede ser vi at det er en del som legger ut oppdrag som klipping av hekk, plen, busker og trær. Design av hage, gartnerhjelp og balkongutbygging er andre eksempler, mens bad er populært året rundt, sier Dahlen.

Kjøkken, soverom, vinduer, vegger og gulv er andre populære prosjekter, alle med 12 % av svarene hver. Mange har dessuten planer for balkong, fasade og tak, mens forbedring av peis og ovn er noe av det minst aktuelle i tiden fremover, ifølge undersøkelsen. Respondentene kunne gi flere svar.

Menn mer fornuftige
Planene til kvinner og menn stemmer ganske godt overens, men noen forskjeller er det. Kvinner har et noe større behov for å skaffe seg interiørartikler, mens menn prioriterer «fornuftsprosjekter» som fasade og tak i høyere grad.

Videre er det ganske store forskjeller mellom aldersgruppene. Uteplassen prioriteres høyest i småbarns- og etableringsfasen, mens oppussing av bad er mest aktuelt blant førtiåringene. For femtiåringene er soverommet yndlingsprosjektet. Sekstiåringene har minst behov for å pusse opp, men blant dem som har planer om dette, har badet høyest prioritet.

Funn fra undersøkelsen:

Har du planer om å oppgradere egen bolig/leiebolig eller fritidsbolig vår/sommer?
Ja, egen bolig: 34 %
Ja, egen leiebolig: 3 %
Ja, egen fritidsbolig: 5 %
Ja, både egen bolig/leiebolig og fritidsbolig: 3 %
Ja, eget utleieobjekt: 1 %
Nei: 45 %
Vet ikke: 9 %

Hva har du planer om å oppgradere i egen bolig i vår og/eller sommer? (Flere svar mulig)
Bad og/eller våtrom: 15 %
Uteplass: 15 %
Kjøkken: 12 %
Soverom: 12 %
Vinduer og/eller dører: 12 %
Vegger, gulv og/eller tak inne: 12 %
Balkong, terrasse og/eller veranda: 11 %
Fasaden og/eller taket: 11 %
Stue: 10 %
Gang og/eller trapper: 8 %
Garasje og/eller uthus: 8 %
Loft og/eller kjeller: 7 %
Interiørartikler: 6 %
Ildsted – ovn og/eller peis: 3 %
Tilbygg: 2 %
Totalrenovering: 2 %
Ingenting: 27 %
Annet: 2 %
Vet ikke: 7 %

Kilde: FINN oppdrag, www.finn.no/oppdrag