Blinkskudd med BIM

BIM vekker nærmest kultaktig entusiasme hos de troende. BIM (Bygnings-Informasjons-Modell)er MIB (Midt I Blinken).

Novapoint Brukermøte 2013 arrangeres denne uken, og når 25-åringen Vianova Systems inviter næringen og interessenter til møtet i Holmenkollen Park Hotell i Oslo, er det denne gangen BIM som er tema.

”BIM for infrastruktur – Livssyklus i praksis” trakk rekordmange 400 kursdeltakere til det tre dager lange brukermøtet tirsdag, onsdag og torsdag. 50 foredrag og minikurs var stelt i stand for de frammøtte, og det overgripende temaet var BIM, som for alvor kom i søkelyset i fjor.

Kjempeprosjekt i 3D

Novapoint 19 DCM, som Vianova lanserte i 2012, er et verktøy for 3D-prosjektering av infrastruktur, og har blitt plukket opp av både Jernbaneverket og Vegvesenet.

Under onsdagens møte presenterte rådgivere ved alle tre deler av Fellesprosjektet E6-Dovrebanen sine erfaringer med bruk av BMI i megaprosjektet.

– Vi har hatt veldig gode erfaringer, åpnet Torbjørn Tveiten fra Vianova Plan og Trafikk, som er involvert i FP1 i fellesprosjektet.

– BIM og de digitale verktøyene vi jober med her, gir oss langt bedre kontroll, og letter arbeidet med å gjøre videre kontroller av arbeidet, supplerte kollega i FP2, Ole Jacob Schia.

Med seg hadde de Gjermund Dahl fra Cowi, som jobber med FP3, og publikum fikk høre de tre vise menn fra Fellesprosjektet rose BIM-arbeidet opp i (nett-)skyene.

BIM for framtiden

For å snakke om de generelle styrkene ved BIM, hadde BIM-strateg Michael Thydell fra Sweco Sverige kommet inn for å trekke fram noen av fordelene ved å posjektere i 3D.

Thydell er arkitekt, og snakket om BIM fra et bygnings- og byplanleggingsmessig standpunkt.

– Det vi tror er en by i dag, vil endre seg veldig raskt. Det som i dag er problemer, kan bli ressurser i framtiden, og hvis vi skal legge til rette for det, må vi planlegge veldig fleksibelt. BIM hjelper oss gjennom denne prosessen, og stopper oss fra å kaste bort informasjon som ville ha forsvunnet, og måtte gjeninnhentes på et senere tidspunkt i gamle arbeidsmodeller, sa Thydell entusiastisk.

– Informasjonskjeden brytes ikke på noe som helst tidspunkt. Informasjonen er jo verdifull!

Les også:

På forskudd på Intercity

Rapport om BIM, OPS og samspill på høring

Vianova Systems i hundre