BNL advarer mot proteksjonisme

BNL-sjef Jon Sandnes tror ikke en proteksjonistisk holdning vil gagne norsk byggenæring i møtet med sterkere konkurranse fra utlandet.

- Vi har tillatt oss en høy lønnsvekst i Norge, og nå må vi passe oss på at vi ikke bare peker fingeren på andre, men faktisk gjør noe med lønnsveksten slik at vi blir konkurransedyktige, sa Jon Sandnes under Byggevaredagen på Hotel Bristol onsdag.

Han ønsker ikke en diskusjon om utenlandske aktører som dreier over mot proteksjonisme.

- Det er det kun vi som taper på. Nå handler det om å få på plass de rammebetingelsene som gjør at vi kan konkurrere på like vilkår. Alt annet er en ødeleggende debatt, advarte han.

Han beskrev en byggenæring i stor endring og et landskap der Norge har blitt en honningkrukke for resten av Europa.

- Det er dette bildet de utenlandske aktørene har av Norge. De forteller meg at de heller vil tape lite på et prosjekt i Norge enn å tape mye på et i Europa, sa Sandnes og la til at han forventer at trykket utenfra bare vil bli større.

- Når vi ser det offentliges vilje til å investere, så vil Norge tiltrekke seg aktører som utfordrer hvordan vi tradisjonelt tenker, jobber og samhandler, sa Sandnes.

Men å lukke døren for konkurranse utenfra, er ikke veien å gå mener BNL-sjefen. Han understreket at innslaget av utenlandske aktører i bygg- og anleggsektoren både er og har vært nødvendig for å hjulene i norsk byggenæring i gang.

- Det er noen som prøver å skaffe den oppfatning at vi ikke trenger den arbeidskraften som kommer. Men la det være klart: Det hadde nesten ikke blitt støpt en kubikkmeter betong på norske byggeplasser uten dem, sier Jon Sandnes.

Likevel er han tydelig på at den nye hverdagen bærer med seg store utfordringer, både når det gjelder et voksende svart marked og et større innslag av useriøse aktører som ikke retter seg etter spillereglene.

- Vi har på mange måter vunnet et kretsmesterskap, og beveget oss inn i et verdensmesterskap - på godt og vondt. Derfor er det ekstremt viktig at vi kjemper for at det er de ordentlige aktørene som vinner konkurransene og at rammebetingelsene er transparente.

Han trakk frem Coops skandaleprosjekt på Gardermoen som et skrekkeksempel på hva som kan skje når useriøse aktører vinner frem.

- Man kan ikke konkurrere mot noe sånt. Det er sjokkerende å se arbeiderne klatre opp uten noen form for sikring, og jeg har selv sett lønnslipper som viser en timelønn på 50 kroner. Det er rett og slett kriminelt, sa Sandnes.