Protan med EPD-er i nytt format

I flere år har Protan vært den eneste leverandøren av takbelegg i Norge med EPD-miljødeklarasjon. Nå er de også den første som har fått miljødeklarasjon i nytt format.

EPD er en forkortelse for Environmental Product Declaration, og er en miljødeklarasjon som dokumenterer ressursforbruk og miljøpåvirkning gjennom hele produktets livsløp – fra råvareuttak og produksjon til bruk og avhending. EPD-ordningen er internasjonal, og i Norge er det Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Byggenæringens Landsforbund (BNL) som etablerte ordningen.

– Stadig flere som bygger hus, bryr seg om miljø, og større byggherrer krever at det legges frem ulike EPD-er. Det gjør det mulig å vite eksakt hvilken miljøbelastning produktet gir, sier overingeniør Olav Haugerud i en pressemelding fra Protan.

Lett å sammenligne produkter
EPD-deklarasjonen gjør det også mulig å sammenligne produkter i samme kategori. I dokumentet finnes det en enkel oversikt som viser nøkkelindikatorene for produktet. Der oppgis det hvor mye CO2 produktet forårsaker, hvor mye energi som går med i produksjonen, og hvor mange farlige stoffer produktet inneholder. Også transport har stor betydning.

– I den nye ordningen har de innført noe som kalles et imaginært sentrallager. I praksis betyr det at det beregnes hvor lang transporten er fra produksjonsstedet til et sentrallager i Norge, selv om dette lageret ikke finnes. For Protan, som produserer takbelegg i Norge, slår dette positivt ut. Våre tak er kortreiste, påpeker Haugerud, som oppfordrer flere aktører til å gjennomføre en EPD-deklarering. Protan er nemlig eneste leverandør med EPD-miljødeklarering på takbelegg i Norge.
– Alle kan vi si at vi er best, men objektive tall og målinger gir det mest presise svaret. Det gjør det lettest for kundene å velge de produktene som belaster miljøet minst, understreker Haugerud.

Teller med i BREEAM
Mens EPD gjelder produkter, kan bygninger sertifiseres i henhold til BREEAM-standarden. Men også her teller EPD med i regnestykket.

- Bygningens miljøprestasjon bedømmes ut i fra et antall ulike områder, hvor valg av materialer er ett område. Det gis karakter etter hvor mange poeng som oppnås totalt. Her teller altså EPD-ene med, sier Haugerud.