Mye hestekjøtt i importerte byggevarer

– Vi har hatt en debatt over hele Europa etter avsløringer om bruk av udokumentert hestekjøtt i matvarer. Er det noen som tror at situasjonen er noe bedre for byggevarer?

Det er Jon Karlsen, Glava-sjef og styreleder i Byggevareindustriens forening, som stiller spørsmålet på onsdagens Byggevaredag. Temaet hans er hvordan vi som næring innretter oss mot stadig nye aktører og handelskanaler. Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Byggevareindustrien og Virke Byggevarehandel.

Og han svarer selv:

– Det er utrolig mye hest i de byggevarene som kommer utenfra og inn på lager her til lands.

– Vi vet at byggevarer ikke er noe bedre enn andre varer som sirkulerer rundt i verden. Og enhver kan kjøpe hva som helst til hvilken som helst pris der ute, fremholder Karlsen.

Bekymringsfulle avsløringer
Han påpeker at det i media er avslørt at importert plank ikke alltid er det den gir seg utfor å være særlig hvis den er trykkimpregnert. Det samme gjelder for egenskapene til våtromsplatene fra Kina som seilte gjennom godkjenning i første omgang.

Karlsen kan opplyse at Glava har saumfart egen EPS-isolasjon opp mot importerte såkalte parallellprodukter.

– Jeg kan forsikre at testene avslørte at når det gjelder isolasjonsegenskaper, trykkstyrke og stoffingredienser så er det som å bevege seg inn i en jungel i motsetning til å kjøpe norsk hvor kunden vet hva han får. Du får det som står på pakken. All nødvendig dokumentasjon inkludert FDV er på stell sammen med branntesting, CE-godkjenning og eventuelt miljøsertifisering. Produktene inneholder ikke noe som er ulovlig i Norge, fastslår han.

Ukritisk innpass
Glavasjefen har selv nylig flyttet inn i ny leilighet hvor seriøse aktører står bak både prosjektutvikling og utførelse. Likevel er han bekymret over hvor lett og ukritisk importerte byggevarer får innpass.

– Jeg ble overrasket over omfanget av solide merkevarer som var erstattet med importerte produkter fra lavkostland. Man putter inn en masse byggevarer som ligner etter en prosess som fremstår som en kamp for å få byggevarer billigere som bedrer bunnlinjen for så vel utbygger som entreprenør.

Selv betalte Karlsen fast pris og underskrev dokumenter hvor det i kravspesifikasjonen stod for vinduer ”Nordan eller lignede” og for dører ”Swedoor eller lignende”.

– Inn i min leilighet er det kommet byggevarer fra hele verden, og omfanget er langt høyere enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Det var ikke dette jeg trodd jeg skulle få, men det ligner sett utenfra. Det er dette som skjer i dagens byggeri, kommenterer han og synes ikke situasjonen er helt betryggende etter hestekjøttavsløringene.

Tilpasset norske forhold
Jon Karlsen er overbevist om at det for Norge og nordmenn er viktig at det finnes en norsk byggevareindustri. Ikke minst fordi vi lever i et land hvor forholdene er spesielle.

– Geografi, tøft klima særegen byggeskikk krever at vi får utviklet spesielt tilpassede produkter. Med temperaturforskjeller i spennet mellom pluss 40 og minus 40 grader Celsius, er det ikke bare å hente inn varer utenfra den store verden og tro at de skal passe. Byggevareindustrien som del av byggenæringen ønsker også å kunne bidra til å gjøre norske bygg gode. Uten vår tilstedeværelse ville det ikke vært samme trykket på å få utviklet produkter for norske forhold, sier han og fortsetter:

– Det norske markedet med drøyt fem millioner mennesker er lite i verdensmålestokk. Derfor vil det ikke bli prioritert av utenlandsk industri når det gjelder utvikling og tilpasning. Vi måtte nok nøye oss med standardprodukter utenfra hvor også HMS knyttet til produksjonen ville være så som så. Vi trenger norsk byggevareindustri slik at vi får tilgang på produkter som passer til forholdene vi har her i landet, sier han.

Du kan lese hele intervjuet med Jon Karlsen i Byggeindustrien Spesial som kommer ut sammen med Byggeindustrien nummer 6 her.