Nordiske toppsjefer tester ut bærekraftige forretningskonsept

Hanne Rønneberg fra SINTEF Byggforsk er hovedinnleder sammen med Dagfinn Høybråten fra Nordisk ministerråd og Loius Becker fra Henning Larsen Architects når deltakere i Nordic Built Charter møtes i Stockholm neste uke.

Fakta om Nordic Built Challenge

Nordic Built Challenge er en nordisk konkurranse om klimavennlig rehabilitering av bygg som tema. Konkurransen ble lanser sammen med det nye samarbeidsprogrammet som de Nordiske næringsministrene ble enige om i oktober 2011.

Prosjektet finansieres av Nordisk ministerråd og Nordic Innovation, og den sistnevnte bidrar til realiseringen av prosjektet sammen med de Nordiske landene.

Nordic Built-programmet blir gjennomført i tre moduler i perioden 2012-2014.

Fakta om Nordic Built Charter
Nordic Built Charter er grunnlaget for konkurransen. Charteret er et ambisiøst dokument som definerer ti kjerneprinsipper for hvordan fremtidens bygningsmiljøer skal fungere og se ut. Innovasjon og samarbeid de nordiske landene imellom er nøkkelord.

De norske Nordic Built-ambassadørene er Skanska, COWI, Entra Eiendom, NCC Property Development, Snøhetta, SINTEF Byggforsk og Zero.

I august i fjor ble Nordic Built Charter lansert i København. Siden det har aktører i byggenæringen i alle de nordiske land vært invitert til å slutte seg til de ti beskrevne prinsippene ved å signere charteret.

I november ble første fase av The Nordic Built Challenge åpnet i Stockholm. Hver av de fem nordiske landene skulle lansere et prosjekt til å være objektet for konkurransens mål: å utvikle innovative konsepter for bærekraftig rehabilitering av byggene. Posthuset som eies av Entra Eiendom ble valgt ut til å være Norges prosjekt i konkurransen. Etter første fase står det nå igjen 4 finalister som konkurrerer om førsteprisen på 1 million kroner. I september 2013 vil det være klart hvem som blir nasjonal vinner. I november 2013 kåres den nordiske vinneren.

Nå møtes ambassadørene og representanter for de nasjonale partnerne i Nordic Built Charter til en to dagers samling med mål å få fram konkrete forretningsmessige ideer for spesifikke bygningstyper. Ambisjonen er å posisjonere den nordiske bygningssektoren som en spydspiss for utvikling av bærekraftige og energieffektive bygg. Rønneberg, som er en av sju norske ambassadører, vil innlede om sine tanker rundt hva som må til rent praktisk for at byggenæringen skal ta i bruk de ti prinsippene som er utviklet for framtidas bygg.

Senere på dagen skal ulike bygningskonsept diskuteres og de skal til slutt testes ut foran et testpanel bestående av en arkitekt, en entreprenør, en strategiutvikler og en miljøleder. På dag to vil konseptene videreutvikles og man vil prøve å lage retningslinjer for ulike bygningstyper. Dagen avsluttes med foredrag av EU-kommisær for Climate Action Connie Hedegaard som bidrar med sine tanker rundt bærekraftig bygging fra et internasjonalt perspektiv.

Martin Lidegaard som er dansk minister for klima, energi og bygninger skal også delta for å dele sine tanker rundt disse utfordringene med forsamlingen.