Bøndene vil ha mer toll på utenlandsk kjøtt og grønt

De norske bøndenes organisasjoner krever enda større tolløkninger på utenlandsk kjøtt og grønt når jordbruksoppgjøret starter fredag.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag samordnet tirsdag sine krav i årets oppgjør. Kravene skal legges fram for forhandlingsmotparten staten fredag, skriver Dagens Næringsliv.

Bøndene og småbrukerne tar utgangspunkt i regjeringens mål om å øke selvforsyning med norskproduserte råvarer. Dermed ser de også grunn til å kreve mer toll på kjøtt som importeres til Norge.

De siste årene har særlig kjøttimporten økt. Bondeorganisasjonene ønsker å vri støtte fra antall dyr som holdes, til mengde levert slakt. Målet er å stimulere til større besetninger, stordriftsfordel og bedre økonomi i norsk kjøttproduksjon. Støtte bør også vris til å premiere kvalitet, mener organisasjonene.

– Det er også rom for å øke tollen ytterligere på filet og på lam, sier Småbrukarlagets assisterende generalsekretær John Petter Løvstad.

Ifølge avisen mener Bondelaget dessuten at det finnes tilsvarende muligheter til å øke toll på grønnsaker og frukt uten å komme i konflikt med internasjonale avtaler.

Bondelagets generalsekretær Per Skorge mener at ekstra mye står på spill. Dessuten er det valgår, påpeker han.

Bøndenes samlede krav skal legges fram fredag denne uken. Staten skal svare med sitt tilbud 7. mai. Påfølgende forhandlinger skal deretter pågå fram til 15. mai. (©NTB)