Gjennomslag på Eikemo

Onsdag 10. april var det gjennomslag for den fem kilometer lange overføringstunnelen på Vetrhus i Hordaland, et år før planlagt.

Gjennomslaget ble markert med en tradisjonell «røysskål» av de ansatte i Lemminkäinen Anlegg og representanter fra SKL.

Eikemo-overføringen fikk konsesjon fra NVE sommeren 2011. Tunnelen, som skal overføre vann fra øvre del av Eikemo vassdraget til Blådal vassdraget, vil bidra med 62 GWh ny kraft.

Det tilsvarer kraft til om lag 3100 husstander med et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kwh. Ettersom alt vannet blir benyttet fra eksisterende magasin og kraftstasjoner, skal det ikke bygges nye kraftverk i forbindelse med tiltaket.

Arbeidet med den om lag fem kilometer lange tunnelen startet i juli 2011, en måned etter at SKL hadde gitt konsesjonen. Tunnelen har et tverrsnitt på om lag 18 m2, sidetunnelene har et tverrsnitt på 12 m2.

- Vi har tilstrebet et høyt tempo for å kunne ferdigstille prosjektet for SKL. Dette har vi lykkes med ut i fra de gjeldende forhold, sier administrerende direktør i Lemminkäinen Anlegg Hans Olav Storkås.

- Vi har hatt betydelige utfordringer grunnet lav borsynk og vekslende geologi. Med god planlegning og dyktige tunneldrivere har vi klart å løse de fleste av utfordringene. I løpet av tunneldrivingen er det blitt kjørt ut om lag 140.000 m3 steinmasser, som er plassert i tipp. Mengden tilsvarer om lag 14 000 lastebillass. Ved inntakene er det støypt ut om lag 420 m3 betong som er flydd inn med helikopter, tilsvarende 1050 turer. De ansatte har gjort en formidabel innsats og gjennomslaget var en milepel i prosjektet, avslutter Storkås med.