Varsku her, roper anleggsarbeiderne

Det strømmer inn mailer, kommentarer og telefoner i hopetall til oss i Byggeindustrien etter at samferdselsminister Marit Arnstad har terget på seg en hel næring med sine flåsete uttalelser om at den norske anleggsnæringen er en propp i systemet. Det er den sannelig ikke. Men vi er en del av EØS-samarbeidet og det må vi ta høyde for.

Dette samarbeidet med EU gjør at utlendingene har rett til å komme hit – og vi trenger dem – men da må det konkurreres på like vilkår som vi gjentatte ganger har sagt.

Vi får inn mange påstander om juks, om forsinkelser og om arbeid som ikke holder kvalitet. Dessverre blir mye av dette også bekreftet. Men kanskje er det bare toppen av isfjellet vi ser.

I denne situasjonen er det meget viktig at de ulike byggherrer virkelig anstrenger seg for å se om kontrakten følges slik de er inngått. Det må ikke være slik at noen prøver å tildekke virkeligheten. Det er også viktig at fagbevegelsen kjenner sin besøkelsestid.

Vi har de siste dagene hatt telefoner fra mange frustrerte medlemmer både i Fellesforbundet og i Norsk Arbeidsmandsforbund som mener LO-systemet gjør for lite for å avdekke ulovligheter. Mange stiller også store spørsmålstegn til den virksomheten Arbeidstilsynet bedriver. Det er som om man anmelder saken til politiet – saken blir henlagt.

Mange spør også om vi har oss selv å takke for det problemet vi nå opplever. Mange mene at vi på mange områder har priset oss ut. Norske virksomheter er ellers pålagt uendelige mange oppgaver som de utenlandske foretakene bryr seg lite om. Mye av påleggene skyldes ulike EU-direktiv, men i tillegg elsker norske politikere og byråkrater å lage egne "særlover" for norske bedrifter. Vi skal være best i klassen på absolutt alle områder. Det er vel snart ikke et direktiv eller en konvensjon i denne verden vi ikke har skrevet under på.

Vi mener at saken er så ille at myndighetene sammen med næringslivets organisasjoner straks bør sette seg ned for å se på hva som kan gjøres. Forsetter det slik vi nå ser konturene av, vil det skje en katastrofe i mange bedrifter og tusenvis av norske arbeidsplasser kan bli lagt ned i årene som kommer. Hele bransjer kan bli radert vekk.

Den rødgrønne regjeringen spiller et høyt spill.