Etablerer ingeniørstudium på Svalbard

Regjeringen har besluttet å støtte etablering av første del av et ingeniørstudium på Svalbard, som NITO over lang tid har jobbet med.

- Dette betyr at vi nå får flere ingeniører på Svalbard, i et samfunn som er helt avhengig av det, sier Trond Markussen, president i NITO.

I samarbeid med Store Norske, LNS Spitsbergen, Svalbard Folkestyre, LO og Høgskolen i Narvik, har NITO over lang tid jobbet for å etablere første del av et ingeniørstudium på Svalbard.

- Målet har hele tiden vært å styrke utdanningen, og skaffe flere ingeniører til en næring i vekst, spesielt lokalt, sier Trond Markussen. – Derfor er vi selvsagt svært glade for at regjeringen har tildelt 750 000 kroner til Høgskolen i Narvik for å starte opp forkurs for ingeniørutdanning på Svalbard. Dette er et prosjekt NITO har vært med på å drive frem helt i fra begynnelsen.

NITO har engasjert seg i utviklingen av mineralnæringen i Norge, med utgangspunkt kompetansebehovet. NITO har derfor levert innspill til Regjeringen, både om behovet for kompetanse og tiltak til Regjeringens strategiplan for mineralnæringen.

Ett av disse tiltakene har vært å opprette ett nytt ingeniørstudium på Svalbard etter modell av det tilbudet Høgskolen i Narvik har i Alta.

- Satsingen er et velkomment signal om at regjeringen vil satse på ingeniørene på Svalbard hvor vi også har Norges viktigste kompetansemiljø innenfor mineralutvinning. Vi håper dette blir starten på en større satsing på ingeniør- og teknologisk kompetanse i arktisk klima – dette blir svært viktig for Norge i fremtiden.