Tøvprat om Stadtunnelen

Er det noen som kan bygge Stadtunnelen, så er det norske entreprenører og norske tunnelarbeidere. Vi tar derfor kraftig avstand fra det Selje-ordfører Ottar Nygård har uttalt om at han har liten tro på at norske entreprenører når frem i konkurransen om å bygge tunnelen.

Nygård har bakgrunn fra Statens vegvesen, og uttalelsen vekker selvsagt sinne i anleggsbransjen.

Med forbehold om at Nygård er sitert riktig, er det grunn til å ta alle de signalene vi nå fra ulike hold blant politikere, ansvarlige offentlige byggherrer og deres konsulenter med stort alvor. Hvorfor er det så mange som nå dømmer den norske anleggsnæringen nord og ned? Hva er årsaken til at kortsiktigheten har vunnet frem? Hvem er det som har laget forestillingen om at norske entreprenører ikke er konkurransedyktige?

Vi er overbevist om at Norge fortsatt har en av verdens mest oppegående anleggsentreprenør-bedrifter. Vi har fagfolk som har klart det mest utrolige. Dette er en bransje som har bygget opp dette landet. Og så sier man at denne næringen ikke lenger er konkurransedyktig og at entreprenører i andre land har bedre kompetanse.

Vi gjentar for n-te gang at vi ikke er i mot at utenlandske entreprenører og utenlandske anleggsfolk kommer til Norge. Men da skal de konkurrere med samme lønns- og arbeidsvilkår som dem vi har her i landet! Vi trenger utlendingene, men offentlige byggherrer må stille samme krav til de utenlandske aktørene som de gjør til de norske.

Jeg har de siste dagene fått et uttall av henvendelser fra flinke fagfolk fra hele landet som nå begynner å frykte for jobbene sine. Dette er fagfolk som bor spredt rundt om kring i bygde-Norge. De betaler sin skatt, og de sikrer fundamentet i mange kommuner.

Nå er det ikke bare anleggsfolk som reagerer. Dette kan smitte også over til alle som leverer varer og tjenester.

Dessverre har vi fått mange meldinger om at det er mange konsulentbedrifter (som er engasjert av offentlige byggherrer), som nå gjør alt for å skvise sine norske leverandører. Til mer de "tyne"r ut av leverandørene, til større bonus får konsulentene.

Vi ber innstendig om at rette myndigheter nå ser nærmere på denne praksisen før det er for sent. Glem ikke helheten i politikken, hevder vi. Det vil vi gjenta til det kjedsommelige.

At en rødgrønn regjering stiller seg bak den linjen vi nå ser, er ufattelig. Det er mye ”hestekjøtt” også i bygg og anlegg. Det bør også samferdselsministeren merke seg.