Kuben Yrkesarena

Kuben Yrkesarena

Sted: Oslo

Prosjekttype: Videregående skole og yrkesfaglig senter

BTA: 42.300 kvm

Byggherre:
Undervisningsbygg Oslo KF

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kostnadsramme:
Ca 2 milliarder kroner

Arkitekt: arch uno / Arkitektpartner

LARK: Hjellnes Consult

Interiørarkitekt: White Arkitekter

Byggeledelse: OPAK

Rådgivere: RIB: Hjellnes Consult - RIG: Multiconsult - RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIBR: Skansen Consult - RIE, RIV: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Rør: Imtech Rør Prosjekt Oslo - Elektro: Lys & Varme - Ventilasjon: Gupex - Automasjon: Unireg - Heis: Kone - Stikning: Solli & Hoff Oppmåling - Grunnarbeid: JK Maskin - Peling og spunt: Entreprenørservice - Prefab: Contiga - Utleie maskiner og utstyr: Cramo - Fasader i glass/sink/kobber, glasstak: Staticus - Gulavretting: Gjøvik Gulvavretting - Gulvsliping: Betongforsegling - Tak og membraner: E. Brørby og Sønn - Maler: Ullevål Malermesterforretning - Vaskegondoler: NorAcon - Porter: Hörmann Norge - Solavskjerming: Hella Solcom - Kjerneboring og betongsaging: SB Entreprenør - Betong: Unicon - FDV- dokumentasjon: CuroTech - Dører, glassarbeider og div. innredninger: Byggaksess - Branntetting: Firesafe - Himling: ESG Bygg og Eiendom - Trapper og rekkverk: IBM Bråthen Mekaniske - Klatrestillas: Harsco Klatrestillas - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Luftfiltrering: Nedermann - Garasjegulv: Flowcrete - Parkett: Norgestre - Brannluker: Bramo Glass og Klima - Kjøl og frys: Proref - Kjøkkenutstyr: Myhrvold Storkjøkken

Med en kostnadsramme på to milliarder kroner satser Oslo kommune maksimalt på samlokalisering og styrking av yrkesfaglig opplæring og kompetanseutvikling. Med inntil 2000 elever blir Kuben Yrkesarena på Risløkka Norges desidert største skole.

Når Kuben tas i bruk til høsten vil den ikke bare inneholde en videregående skole, men også Fagskolen i Oslo og Lærlingsenteret for byggfag. Storsatsingen skal være en fremtidsrettet smeltedigel av et lærested. Nye former for samarbeid mellom skole og de ulike bransjene og kompetansemiljøene skal kunne trekke veksler på hverandre.

Hovedtanken er at samhandlingen mellom skole og næringsliv skal bidra til å avhjelpe samfunnets stadig økende behov for arbeidskraft og know-how.

Kuben ligger på en viktig industri-
historisk grunn; her lå i sin tid STK – en av Oslo største arbeidsplasser for noen tiår siden. Men plasseringen der har også mye å gjøre med nærheten til trafikknutepunktet Økern og at slike tomtestørrelser ikke lenger vokser på trær i Oslo.

Lang prosess
Planlegging og bygging av skoler er en tidkrevende øvelse.

– Det kan gå opp til 10 år fra skolebehovsplanen er vedtatt til skolen står ferdig. Her hadde vi egentlig sett for oss delte entrepriser, men etter at forprosjektet var ferdig bestemte vi oss for å gå for en totalentreprise, sier Roar Grøtting fra Faveo, som har vært Undervisningsbyggs innleide prosjektleder. Undervisningsbygg Oslo KF er byggherre for Kuben, som leier ut til bruker Utdanningsetaten.

Da forespørselen gikk ut i markedet, var det til slutt AF Bygg Oslo som kunne signere kontrakten til en verdi av 615 millioner kroner høsten 2009. Kontraktspartner på arkitektsiden er Arch Uno, med god bistand fra Arkitektpartner. OPAK har hatt ansvaret for byggeledelsen.

– Det er riktignok en stor tomt, men også mange ulike funksjoner som skal inn på grunnplanet. Fotavtrykket på over 10.000 kvm dekker nesten hele tomta. Kombinert med naboer rundt og en gate i full drift hele tiden, ble det etter hvert trangt, sier prosjektleder Bjørn Hroar Framstad i AF Bygg Oslo.

 

Tøffe krav
– Undervisningsbygg hadde beinharde krav om rent og tørt bygg, strengere krav har vi aldri fått. Det store fotavtrykket og lengden gjorde at vi var avhengige av å få i gang produksjonen flere steder samtidig. Dermed slet vi også med innsig av regnvann, ettersom vi produserte fremdeles på en side, mens vi på samme tid var i gang med innredningsarbeider på den andre siden. Det optimale hadde vært å ha et kjempetelt over hele bygget, mener Framstad.

– Planløsningen falt etter hvert på plass, men var en stor utfordring siden det er et stort og variert romprogram som skal oppfylles. Det var viktig å få mange funksjoner inn på grunnplanet, spesielt verkstedene for yrkesfagene. De vil ha mye transport inn og ut, og er derfor plassert inntil Østre Aker vei. De utadrettede virksomhetene med kantine, auditorier og andre fellesarealer er plassert ut mot Kabelgaten. Her ligger også et bilverksted og en liten frisørsalong som skal kunne ta i mot eksterne kunder, forteller Knut Nesje i Arch Uno.

Gågate inne
Et viktig element i planlegging og organisering lå i at bygget skulle være oversiktlig; det skulle umiddelbart være lett å orientere seg når man kommer inn hovedinngangen. Der ser man både opp til biblioteket og administrasjonen. Langs den 144 meter lange, gjennomgående gaten ligger flere fellesfunksjoner, og fire trappe- og heishus til etasjene oppover. Gulvene er støpt og slipt betong, med hvit Aalborg og med innslag av marmor. Glasstaket over gaten og deler av vrimleområdene gir dagslys og skal også delvis kompensere for kravet til utomhusområder, selv om det på taket over tredje etasje er etablert en «skolegård» på 3.000 kvm.

Fagene skal synes
– Et hovedmål for skolen og et viktig konsept er at yrkesfagene på Kuben skal synliggjøres i større grad. Derfor er det glassvegger fra gaten og inn til de forskjellige bransjeverkstedene som ligger på rekke og rad. Tanken er at verkstedene skal være generelle. Alle vegger kan tas ned eller flyttes, dersom ting skulle endre seg i fremtiden. Hele dette området er egentlig en stor verkstedhall med seks meters takhøyde i hele lengden på 144 meter, sier Nesje.

Foruten fire tekniske rom inneholder kjelleren også vel 250 biloppstillingsplasser, IKT-sentraler, lager, garderober og sykkelparkering. Løsningen med en nedgravd gymsal er ikke brukt på Kuben. I stedet er en hall tilsvarende basketballstørrelse plassert i et utkraget og skrånende volum i tredje etasje.

– Planleggingen startet i en tid da det ikke var samme energifokus som i dag. I kravspesifikasjonen hadde vi et max. forbruk på 125 kWh/kvm per år, som nok var et ambisiøst mål den gang i 2007. Vi inviterte til «forslag til kostnadsbesparende tiltak», og da foreslo AF Bygg Oslo varmepumper som et viktig bidrag, og vi ligger nå under kravet i kravspesifikasjonen, sier Grøtting.

Dobbelt glass
Høyblokka som er langsgående i prosjektet har også bidratt på energisiden. Ønsket om mye dagslys fra store glassflater kunne fort kommet i konflikt med støyen fra tidvis sterkt trafikkerte Østre Aker vei.

– På begge sider av høyblokka ble det valgt doble glassfasader. De ligger cirka en meter utenfor fasaden og bidrar også til gode energitall, sier Nesje.

Fasadevalget tar opp i seg mye av materialene i den tilliggende bebyggelsen. Men Kuben skal også være en inspirasjon, ikke minst for elevene på byggfag når det snakkes om materialbruk. Mørk og rustikk tegl, Rheinzink og forpatinert kobber er materialer yrkesfagelevene skal lære seg å bruke. Her får de også erfare hvordan enkelte av disse patinerer og utvikler seg i vær og vind over tid.

– Vi er svært fornøyd med at vi har holdt budsjettet og at vi er godt i rute til skolestart til høsten. Men også over at skadestatistikken er svært god. Det er lagt ned over 600.000 arbeidstimer i prosjektet. Av disse står AF Bygg Oslo for over 500.000 timer i egen innsats, uten at det er registrert en eneste fraværskade, påpeker Grøtting avslutningsvis.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter