Idun

Idun

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BRA: 21.000 kvm

Byggherre: Orkla industri Eiendom

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktssum eks mva:
294 millioner kroner

Arkitekt: 4 B Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB: Høyer Finseth - RIE: Heiberg og Tveter - RIV: Hjellnes Consult - RIBR: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Riving: AF Decom / Veidekke Dokken Miljø - Systemhimlinger: Akustikk Innredning - Benkeplater i stein: Askim Stenindustri - Polyuretanbelegg: BASF - Utførende polyuretanbelegg: Norsk Epoxy - Flis- og membranarbeider: BBM Norge - Utstøping av betong: Betongmann - Plattendekker: Betongprodukter - Røykluker: Bramo Glass og Klima - XPS/Sundolitt: Brødr. Sunde - Malerarbeider: J. O. Solberg - Blikkenslager: Bærum Blikk og Ventilasjon - FDV system: CuroTech - Prefab trapper: Dalton - Montering dører og vinduer: Dør- og Vindusmontasje - Murprodukter: Einar Stange - Leverandør mur: Wienerberger - Forbruksmateriell råbygg/betong: Haucon - Systemforskaling: Hansmark - Garasjeporter: Hörmann - Taktekking: Icopal Tak - Elektro: Ing. F. Wichstrøm - Grunn- og utomhusarbeider: JK maskin - Vinduer: NorDan - Dører: Nordic Dørfabrikk - Kjøkken: Norema Nybygg - Materialer og festemidler: Optimera - Gulvsparkling: Perras Gulvservice - Isolasjon: Rockwool - Armering: Ruukki - Parkett: Tremiljø Prosjekt: Nettingboder: Troax Nordic - Ståldører: Trygve Eliassen - Ferdigbetong: Unicon - Bærestål: Sandvik Kaldnes - Balkongrekkverk: Windoor Norge - Betongelementer: Nor Element

På østsiden av Akerselvas bredder har AF Bygg Oslo på oppdrag for Idun Industri Eiendom erstattet den gamle og utdaterte bygningsmassen med 199 leiligheter fordelt på fem bygg.

– Da vi kom hit første gang, visste vi at denne muligheten til å utvikle et boligområde fra bunnen av og med en slik beliggenhet, er noe man sjelden får lov til å være med på, sier arkitekt og partner i 4B Arkitekter, Kari Linderud. 4 B Arkitekter gikk av med seieren i konkurransen som Orkla Eiendom inviterte til i 2005.

Byggherre er Idun Industri Eiendom, som eies med 80 prosent av Orkla, sammen med Macama på de resterende 20 prosentene. Byggeledelsen har Scandinavian Development stått for, mens Constructive Development har hatt ansvar for prosjektstyringen.

Den vestvendte tomta rett overfor Bjølsenfossen avgrenses av Lillogata i vest og med Akerselva på tre sider. Her startet Kristiania Pressgjærfabrikk gjærproduksjon i 1883, til Idun Industri la ned produksjonen i 2005. Reguleringsplanen for boligutbygging ble endelig godkjent først i 2009.

Akerselva først
– Den lange prosessen har blant annet å gjøre med at tomtas beliggenhet og tilknytning til Akerselva Miljøpark som ble opprettet i 1990. Vi etablerte ny gangvei gjennom bebyggelsen og langs elva, samt ny bro over elva. Dette åpnet området og ga god forbindelse mellom Lillogata og det attraktive miljøet langs Akerselva, forklarer Linderud.

– Gjennom reguleringsprosessen ble det fastlagt at vi måtte trekke bebyggelsen noe tilbake og avsette 20 meter friområde langs bredden. På odden i sør var det opprinnelig foreslått tre punkthus, det ble redusert av Plan- og bygningsetaten til to.

Det risikofylte rivearbeidet hadde stort sikkerhetsfokus da de gamle bygningene med suksess ble revet av AF Decom og Dokken Miljø i 2010/2011. Det sårbare økosystemet med den eksisterende vegetasjonen langs bredden skulle vernes.

– Vi hadde befaring med Bymiljøetaten for å fastsette hvilke trær som kunne beskjæres eller eventuelt til nød felles. Ødelagte trær måtte erstattes, sier prosjektleder Jan-Ståle Henriksen i AF Bygg Oslo. En eksisterende hovedvannledning i kulvert vestfra og over Akerselva, lå tidvis avdekket i byggeperioden. Den er nå lagt på siden av prosjektet og skal krysse elva noen meter lenger sør.

Mye i egen regi
AF Bygg Oslo har i egen regi stort sett utført all forskalings-, mur- og tømrerarbeid.

– Til sammen utgjør dette 78.000 timer med egeninnsats, noe som er forholdsvis høye tall. Det har vært betryggende å få utført dette med egne krefter. Men det blir også mer ressurskrevende. Ikke så mye administrasjon, men i større grad mer arbeidsledelse, påpeker Henriksen.

Idun består av fire nesten kvadratiske punkthus, samt to punkthus bundet sammen med lengre lameller. Disse lamellene har svalganger og langsgående balkonger, mens punkthusene har trappe- og heiskjerne i midten. Smale kropper med leiligheter i hvert av de fire hjørnene, gir dermed dagslys fra minst to sider.

– Mange, blant annet de som vender mot Lillogata, har karnappløsninger, og får dermed lyset inn fra tre sider. Dette gir gode solforhold og gode rom. Vi var svært bevisste på at alle leilighetene skulle ha mulighet til å få et glimt av elva eller av vegetasjonen, sier Linderud om plasseringen og organiseringen av leilighetene. Av de 199 leilighetene er mer enn halvparten større enn 80 kvm. Romfordelingen går fra mindre toroms på vel 40 kvm, til et par store femroms leiligheter.

Gjennomsnittsstørrelsen ligger på 73,5 kvm. Idun var et av AF Gruppens første boligprosjekter etter siste finanskrise, og interesse og salg var over all forventning.

En videreføring
Med dette prosjektet på den gamle Iduntomta har duoen AF Bygg Oslo og 4 B Arkitekter oppført all nye boligmasse i Lillogata; de har fra før både Elvebredden og Elvesiden på samvittigheten. 

– Målet var å videreføre kvaliteten derfra, men å gjøre Idun enda lysere i uttrykket. Teglen er hvit Tuohi, produsert fra engelsk leire som igjen er brent i Finland. Balkongene er hvit gjennomfarget betong. Fasadekledning ved balkongene er glasspaneler, det er også glassrekkverk i balkongene. Dette skaper et gjenskinn på fasaden fra trær og vegetasjon, som bidrar til et lett og lyst fasadeuttrykk, forteller Linderud.

Cortenstål
Den nye brua over Akerselva er designet av 4B Arkitekter i samarbeid med Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS. Stålrammeverket, med gangbane i Kebony, er produsert i ett stykke av Sandvik Kaldnes i Vestfold.

– Den ble fraktet hit på natta med politieskorte, og forsiktig låret ned mellom byggene og trærne og tredd forsiktig på plass. Deretter ble de allerede ferdigproduserte sidevangene i cortenstål nøyaktig skrudd på, forteller Henriksen.

Cortenstål går også igjen i avgrensninger til plantefelt på utomhusområdet, mens Kebony knytter seg til treverk benyttet i utvendige boder.

Byggestarten for Idun var i september 2010, med overlevering for de siste leilighetene i trinn 2 i november i fjor. Boligbygging medfører sjelden de helt store byggetekniske utfordringene. Derimot kan fremdrift og logistikk være avgjørende.

– Det er viktig å få «toget» til å gå jevnt og trutt, siden det er mange aktører som skal inn etter hverandre. Her på Idun er det totalt 25.000 kvm BTA. Dette volumet i kombinasjon med at vi var en veldig ung administrasjon kunne ha slått negativt ut. Av tolv i administrasjonen var vi åtte som innehadde stillingen eller funksjonen for første gang, meg selv inkludert. Men det har gått over all forventning bra, ikke minst fordi vi hadde eldre og mer erfarne AF-ansatte vi kunne trekke veksler på i den bakenforliggende ledelsen. Og ikke minst en iherdig innsats fra hele prosjektteamet. Det er viktig at vi som innehar stillinger i byggeplassledelsen er oss ansvaret bevisst, og setter ting i et ledelsesperspektiv. Det har vært avgjørende og gitt de gode prosessene, som igjen har resultert i et godt prosjekt for AF Bygg Oslo, avslutter Henriksen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter