Solåsen Terrasser

Solåsen Terrasser

Sted: Øvsttun, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad eks mva:
100 millioner kroner

Bruttoareal: 3.544 kvm

Tiltakshaver og totalentreprenør: Veidekke Eiendom

Arkitekt: Bjerk & Bjørge

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen - RIVA/vent: Techmentor - RIE: Otera - RIAku og RIBr: Sweco - RIGeo: Multiconsult - RISprinkler: Tore Eide

Underentreprenører/leverandører: Skogrydding: Olav Kolås - Fjellsikring: Hordaland Fjellsikring - Sprengning: IH Entreprenør - Graving: Svensdal - Massetransport: Swanco - Betongelementer: Block Berge Bygg - Gulvstøp: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: Fana Stål - Taktekking: Takentreprenøren - Vinduer: Lian - Dører: Swedoor - Blikkenslager: Vidar Venge - Tømrer innvendig: Bergen Bygg System - Maler, gulvlegger og rekkverk: RSV - Parkett: Bo Andren - VVS: Vestrheim - Elektro: Otera - Ventilasjon: GK Norge - Branntetting: Firesafe - Sprinkler: Tore Eide - Kjøkken: Sigdal - Heiser: Schindler Stahl - Asfalt: Lemminkäinen

De to blokkene inneholder 36 leiligheter. Senere skal Veidekke føre opp tre blokker til i prosjektet. Når utbyggingen er fullført vil prosjektet ha 90 leiligheter.

100 millioner kroner
Blokkene har sju etasjer inkludert parkeringsetasje og et samlet areal på 3.544 kvadratmeter. Prosjektet er tegnet av b+b arkitekter (tidligere Bjerk & Bjørge). Det føres opp i totalentre-
prise. Veidekke Entreprenørs kontrakts-
sum for byggetrinn 1 er 100 millioner kroner. Byggestart var våren 2011. Første byggetrinn skal stå ferdig i mai i år. Byggetrinn 2 skal fullføres i mars 2015.

Høy standard
Leilighetene varierer fra 46 til 153% kvadratmeter. Prosjektleder Charles Hazell i Veidekke Eiendom sier standarden er høy, med gode materialer både utvendig og innvendig og himlings-
høyde på 2,6 meter. Leilighetene er solgt med en kvadratmeterpris på 40-45.000 kroner. Kjøperne kunne gjøre tilvalg til standard innredning. Leilighetene har universell utforming. Alle leilighetene har meget gode solforhold og egne terrasser (noen har to). Leilighetene i øverste etasje har takterrasser på 106 kvadratmeter. Canal Digital leverer kabel-TV og bredbånd. Alle leilighetene har biloppstillingsplass i parkeringsanlegget. Gjesteparkering kommer utenfor blokkene. Solåsen Terrasser har gangavstand til bydelssenteret Nesttun i Fana bydel og til Bybanen.

Trekantet form
Prosjektleder Irene Nordvik i Veidekke Entreprenør forteller at tomten er på 12 mål. Den er tilnærmet flat med en fjellskjæring i bakkant. Grunnen består av fjell. Under tilførselsveien til parkeringsanlegget ligger det et fordrøyningsbasseng for overvann.

Blokkene er tilnærmet trekantet, bredest i bakkant og nedtrappet mot fronten. Bærende konstruksjon består av plasstøpte vegger og dekker, supplert med stålsøyler. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Blokkene har glassfasader i fronten og svart og lys grå trepanel på sidene. Det er 25 cm isolasjon i veggene, i snitt 30 cm i taket og drøyt 40 cm mot garasje. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Leilighetene har parkett på gulvene og flislagte bad. Sorteringsgrad for byggavfall har lagt på mellom 70 og 80 prosent. Målet er at den skal være minst 70 prosent.

101 kWt
Leilighetene har vannbåren oppvarming med konvektorer. Badene har vannbåren varme i gulvene. Solåsen Terrasser har en egen varmesentral med elkjel. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 101 kWt. Blokkene er i energiklasse C. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Blokkene er boligsprinklet. Fem leiligheter skal senere trykktestes.

Irene Nordvik sier at cirka 90 bygningsarbeidere var med da aktiviteten var på topp.

Betonglærling Alexander Nybrot har tatt fagprøven på Solåsen Terrasse. Charles Hazell sier det har vært et godt samarbeid mellom byggherre, entreprenør og underentreprenører.

Fem punkthus
Sivilarkitekt Bjørn Ivar Heggelund i b+b arkitekter forteller at byggene er delt opp i fem punkthus for å skape åpenhet og luftighet.

– Vest for bygningene ligger FA2 som en stor grønn lunge og i øst ligger en stor grønn skråning og danner en bakvegg mot bebyggelsen. Bruddene mellom bygningene skaper kontakt mellom det grønne på hver side, og gjør bygningsmassen mindre kompakt.

– Mellom byggene oppstår definerte uterom/inngangsparti. Byggene bindes sammen på tvers av en base i bunn. Denne basen har flere funksjoner; foruten det rent funksjonelle som er å gi rom for boder (i første etasje) og parkering (underetasje) binder basen bygningene sammen på tvers og gir nødvendig horisontalitet og forankring til punkthusene. Basen trekkes opp i bakkant i form av boder som tar opp terrengspranget i skråningen og skaper et fondmotiv i adkomstsonen, sier Heggelund.

– For å skape variasjon og mindre skala i bebyggelsen er volumene som en sammenstilling av mindre enkeltformer. Denne volumtenkningen gjenspeiles av fargesetting og materialbruk i fasaden. Vertikalt motiv i fasaden er med på å tydeliggjøre bruddene mellom husene. Karnapper og balkonger gir variasjon i vegglivet.

Punkthusene er gitt et lett og elegant utrykk for å spille opp mot den tunge og grovere basen.

– Kledningen er beskrevet med smale dimensjoner for å gi letthet i utrykket. Detaljer ved overganger og avslutninger er beskrevet som knappe og presise for å bygge opp om dette. Store felter med glass mot vest gir et åpent utrykk og bryter opp fasadene. Verandaer er lette konstruksjoner i stål og glass, igjen for å artikulere det lette og elegante. En framskutt del av bygningen står på søyler. Dette gir også en følelse av luftighet til den totale komposisjonen. På toppen gir avtrappet toppetasje et vertikalt preg ved at denne kun er trukket fram i ett felt. Resten er tilbaketrukket og gir en avtrappet avslutning av formen, sier Heggelund.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter