Husabøryggen bofellesskap

<p>Foto: Hans Christian Knudsen</p>Foto: Hans Christian KnudsenFoto: Hans Christian KnudsenFoto: Hans Christian KnudsenFoto: Hans Christian KnudsenFoto: Hans Christian KnudsenFoto: Hans Christian Knudsen

Husabøryggen bofellesskap

Sted: Hundvåg, Stavanger kommune

Prosjekttype: Omsorgsbygg

Totale prosjektkostnader eks mva: 79.8 millioner kroner

Btoareal: 3,258 kvm

Byggeleder: Multiconsult

Arkitekt: Brandsberg-Dahls Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIE: Ekrheim Elconsult - RIV: COWI

Underentreprenører/leverandører: Termografi og trykktesting: ArkiTerm - Grunn- og betongarb.: SV Betong - Gravearb.: T. Stangeland Maskin - Massivtre: KLH Norge - Tømrerarb.: Byggmester Ø. Torgersen - Montasje: MontasjeAS - Malerarb.: D. Nysted - Anleggsgartner: Nygaard - Taktekking: Sandnes Tak - Rørlegger: Team Rør - Ventilasjon: Urd Klima Sandnes - Elektro: Elektro Comfort - Byggevarer: Optimera

Husabøryggen er et bofellesskap for beboere med ulike diagnoser. For tiltakshaver Stavanger kommune er det et pilotprosjekt i Framtidens byer og et forbildeprosjekt hos Enova.

Stavanger kommune har etablert bofellesskap for 24 beboere med tilhørende lokaler for de ansatte. Bofellesskapet skal romme tre adskilte avdelinger: to avdelinger for beboere med psykisk utviklingshemning og en avdeling er for beboere innenfor psykiatri.

Passivhus
Bofellesskapet er tegnet som passivhus med innvendig bærende konstruksjon av massivtre. Bygget er utformet i tråd med prinsipper for universell utforming. Tomten ligger på Hundvåg og er en del av et større utbyggingsområde i bydelen. Terrenget faller svakt mot syd og har gode solforhold. Det er i forkant av prosjektet gjennomført klimaanalyse og bygget er følgelig lagt nord på tomten noe som gir skjerming mot vind og solrik hage i sør. Terrenget er formet til koller med ulike sansehager, adskilt av gangstier. Uteområdet er formet slik at begge beboergrupper skal kunne være ute samtidig og allikevel oppleve at de er adskilt fra hverandre.

Avdelingene for psykisk utviklingshemmede lagt over to etasjer lengst mot vest. Psykiatri er lagt til annen etasje på bakgrunn av sikkerhetsbetraktninger rundt denne beboergruppen. Byggets hovedinngang ligger i nord med adkomst via kjørbar gangveg. I tillegg etableres det en inngang fra parkeringsgarasjen på bakkeplan, hovedsaklig tiltenkt de ansatte, og beboere med rullestol for utendørs bruk. Alle avdelinger har felles oppholdsrom med utgang til balkong eller terrasse.

Energi og materialbruk
– Allerede i reguleringsplanen for området ble det anbefalt utpreget bruk av tre. Siden prosjektet er pilotprosjekt under Framtidens Byer, samt forbildeprosjekt hos Enova, er det lagt stor vekt på energi og materialbruk.

Betongarbeidene er utført i lavutslippsbetong. Mange flater er valgt ubehandlet, og materialer har vært vurdert i henhold til miljøbelastning, avgassing og resirkulerbar-
het, da det er krav til dokumentasjon på alle produkter som benyttes. Det skal utarbeides klimagassregnskap for hele prosjektet gjennom klimagassregnskap.no, forteller arkitekt Hans Christian Knudsen i Brandsberg-Dahls Arkitekter.

Massivtre bæring
Bygget består av to etasjer samt kjeller. Fordelt på de to etasjene er det 24 leiligheter, fellesrom og administrative funksjoner. Den bærende innvendige konstruksjonen er i hovedsak massivtre. Vegger i 2 x 100 mm massivtre med 100 mm isolasjon og en luftspalte på 50 mm mellom (total tykkelse 35 cm). Disse veggene er skille mellom leilighetene, samt mot korridorer og fellesområder.

Yttervegger er valgt oppført i en stenderverkskonstruksjon, med unntak av et par enkelte yttervegger i hver ende av bygget. I etasjeskille mellom første- og andreetasje er det lagt massivtre-elementer. Disse påføres et lag med pukk som påføres trinnlydplate og treplater samt ønsket gulvbelegg. Pukken er med på å tynge ned og likeledes dempe lyd. Taket består av massivtre-elementer med en kassettkonstruksjon, dampsperre samt isolasjonslag og taktekking.

– Massivtre-elementene ble fraktet fra KLH i Østerrike og er montert av Elverum-firmaet Montasje AS. Dette gjelder første og annen etasje og deler av taket som dekker over 16 av leilighetene samt fire fellesrom, opplyser Knudsen.

Vannskader
En høststorm vrengte byggeteltet slik at massivtrekonstruksjonene fikk vannskader.

– I og med at det er hulromselementer, tok man ingen sjanser på å tørke dem. Det var vanninntrenging på elementene og de var ganske hardt skadet og vi hadde ingen garanti for at man kunne få isolasjonen tørr. De ble rett og slett fjernet og erstattet med nye. Det tapte vi nok en måned på, forteller Knudsen. 

– Produksjonen av massivtre er begrenset til noen dimensjoner. Multiconsult som er RIB produserte tegninger med spesifikke dimensjonene som KLH tilpasset sitt produkt og laget sine egne produksjonstegninger. Tegningene fra KLH er alltid meget nøyaktige, påpeker han.

Spesialdesignede balkonger
Balkongene er en konstruksjon i seg selv.

– En spesialdesignet tømmer- og stålkonstruksjon i furu kjerneved. For å få de avrundingene vi gjerne ville ha, ble de prosjektert ned til hver minste detalj, og utført av Byggmester Torgersen som har gjort en strålende jobb, sier en fornøyd arkitekt Hans Christian Knudsen.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter