Kleppestø ungdomsskole

Kleppestø ungdomsskole

Sted: Kleppestø, Askøy

Prosjekttype: Nybygg, skole

Entreprisekostnad eks mva:
126 millioner kroner

Bruttoareal: 4.670 kvm

Tiltakshaver: Askøy kommune

Entreprenører: Brødrene Ulveseth og Åsane Byggmesterforretning

Prosjekt- og byggeledelse: Rambøll

Arkitekt, IARK, LARK og PGL: Fortunen

Rådgivere: RIB: Siv ing Ole Rakner - RIV: Miljøconsult - RIE: Trond Wickmann - RIAku og RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Riving: AF Decom - Grunn- og betongarbeid: Brødrene Ulveseth - Gulvstøp/tynnavretting: Hummervoll - Weber komfortgulv: Industrigulvspesialisten - Limtre-
konstruksjoner: Vestlandske Limtre - Smedarbeider: Vest Trakon - Glass- og alu.arbeider og ytterdører: Hole Glass - Vinduer: H-Vinduet Magnor - Innerdører: Nordic - Blikkenslager: Østensen - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Innredning: Flexbo - Himlinger: Acusto - Maler: Malermester BA Urdal - Stål: SKV - Parkett i trapp: Bo Andren - Rørlegger: Bergen Rørteknikk - Elektro: Nico Elektro - SD-anlegg: ES Systemer - Sprinkler: Tore Eide - Lås og beslag: Hole Lås - Utomhus (skifermurer): Tommys Hage og Anlegg - Byggevarer: Neumann Bygg - Byggvask/rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Transport byggavfall: Ragn Sells

Arkitektfirmaet Fortunen AS har prosjektert og Brødrene Ulveseth AS og Åsane Byggmesterforretning AS har ført opp et nybygg på Kleppestø ungdomsskole på Askøy.

Nybygget inneholder klassebaser med grupperom, noen kontorer, naturfagrom og datarom. To eksisterende bygg er strippet ned til bærekonstruksjonen og skal totalrehabiliteres i byggetrinn to. Når dette er fullført i 2014 kan Kleppestø ungdomsskole øke elevtallet fra dagens 360 til 630. I tillegg vil det da være plass til 400 elever på kulturskolen.

4.800 kvadratmeter
Det nye bygget har tre etasjer og er på 4.800 kvadratmeter. Tiltakshaver er Askøy kommune, og bygget er prosjektert av arkitektfirmaet Fortunen. Byggearbeidene har skjedd i delte entrepriser. Brødrene Ulveseth har utført grunn-, betong- og utomhusarbeid, mens Åsane Byggmesterforretning har utført tømrerarbeid. Samlet kontraktssum for byggetrinn 1 er 126 millioner kroner eks mva. Åsane Byggmesterforretnings kontrakt var på 43 millioner kroner eks mva, mens Brødrene Ulveseths var på 39 millioner eks mva, inkludert åtte millioner kroner eks mva for utomhusarbeid utført av Tommys Hage og Anlegg. Byggestart var høsten 2011. Nybygget stod ferdig 1. januar i år.

Robuste materialer
Tomten på Kleppestø er på 14,3 mål og har fjellgrunn. Prosjektleder Terje Landro i Brødrene Ulveseth sier at grunnforholdene er meget gode. Det er radonbeskyttelse med duk under bygget.

Bygget er tilnærmet rektangulært. Bæresystemet består ifølge prosjektleder Lars Inge Olsen i Åsane Byggmesterforretning av plasstøpt betong, betongelementer og stål. Taket er skrånende med mange vinkler, isolert og båndtekket med aluminium. Fasadene består av Steni-plater i varme farger og hvitt trepanel, samt to glassfasader. Vinduene har ulik størrelse og ulik plassering i rommene, noen høyt oppe og noen ved gulvet. Det er linoleumsbelegg med hulkiler på de fleste gulvene. En kombinert trapp og amfi har stavparkett i loddrette og vannrette flater. Veggene er faste, dels malte i friske farger og dels med spilekledning av gran med fem prosents pigmentering. Det er akustiske himlinger i fellesareal og systemhimlinger i klassebaser. Himlingshøyden i klassebasene i tredje etasje er nærmere sju meter.

Materialene er robuste, vedlikeholdsvennlige og lette å holde rene. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Hele bygget har universell utforming. Sorteringsgraden for byggavfall er på 70 prosent.

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek07. Det er vannbåren gulvvarme i første etasje og radiatorer i andre og tredje etasje. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 35 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,1. Bygget er fullsprinklet, har sentral driftskontroll og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Glassruter mot sør og vest har soldempende glass.

Kompleks geometri
Lars Inge Olsen sier at høye vegger i øverste etasje og den buete takkonstruksjonen var utfordrende. Terje Landro forteller at bygget har en kompleks geometri med totalt 39 hjørner, noe som stilte store krav til arbeidene med betong og stål. Åsane Byggmesterforretning hadde 30 tømrere på byggeplassen da aktiviteten var på topp. Brødrene Ulveseth hadde 15 mann på topp og ti i snitt på dette prosjektet. Byggearbeidene ble fullført uten fraværs-skader.

Planlegge en by
Fortunen har prosjektert arkitektur, interiør og landskap på Kleppestø ungdomsskole, med sivilarkitekt Gro Haveland som prosjektansvarlig for arkitektur og interiør. Hun sier at det arkitektoniske hovedgrepet har vært å skape en småhusstruktur på en stor rektangulær tomt

– Siden det er en stor skole er bygget utformet med klassebaser, allmenninger og gateløp som ender i terrasser. Å lage planløsningen i bygget har vært som å planlegge en by.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter