Thoragården

Thoragården

Sted: Melhus sentrum

Prosjekttype:
Nybygg - boliger og næring

Totalkostnad: 165 millioner kroner

Bruttoareal: 9.500 kvm

Byggherre:
Norgeshus og Primahus Bolig

Totalentreprenør:
Primahus Entreprenør

Arkitekt: Norgeshus

Landskapsarkitekt:
Solem arkitektur

Rådgivere: RIB: Norgeshus - RIV: Sweco - RIBr og Aku: Cowi - RIGeo og Energiberegning: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Argon Elektro - Ventilasjon: Aas Luftbehandling - Rør: Oras - Brønnboring: Båsum Boring Trøndelag - Grunn- og VA-arbeider: Ekren Maskin - Betong- og stålarbeider: Stjern Entreprenør - Prefab råbygg: Contiga - Brannisolering, porter og ståldører: RH Prosjekt - Takarbeider: Mestertak Entreprenør - Mur, puss, tegl og flis: Horneberg Bygg - Gulvstøp og avretting: RS Gulv - Trapper og rekkverk: Midthaug - Glass/alu.arbeider: R Daaland - Maling og gulvbelegg: Sandå Stjørdal - Kjøkken, bad og garderober: HTH Kjøkken Trondheim - Lås/beslag: Låsgruppen - Solskjerming: Vental - Parkett: Geir Høydal - Utomhus takhage: 3 kløver - Systemvegger og himlinger: Modulvegger Trondheim - Blikkenslager: Solli & Haugen - Vinduer: Lian - Innerdører: Tore Ligaard - Byggevarer: Maxbo Proff Fossegrenda - Byggrenhold: NRS

De 25 leilighetene i Thoragården på Melhus gikk unna i løpet av 3 1/2 time. Nå er både beboere og næringsdrivende på plass. Thoragården er kort sagt i mål og Melhus et flott bygg rikere.

Melhus kommune ligger nederst i den langstrakte Gauldalen, et par mil sør for Trondheim. Kommunen er en viktig jordbrukskommune, og de store flatene i dalbunnen er dominert av kornåkre. Som på Innherred lenger nord i Trøndelag, er dette en del av «indrefileten» i trøndersk landbruk.

Går vi noen år tilbake i tid, var Melhus sentrum ennå en litt søvnig stasjonsby der trafikken på E6 somlet seg av gårde i 50 km/t midt gjennom bebyggelsen. Nå er veien etter årelang krangel lagt utenom sentrum, og mye har skjedd uten at vi skal gå i detaljer om det her. Men mange synes det er greit å bo landlig til her bare 20 minutter unna Trondheim, og tettstedet Melhus har som følge av det vokst en god del. Om lag 6.000 av kommunens 15.500 innbyggere bor i et sentrum som er i ferd med å få et visst bypreg.

Et resultat av at E6 ble flyttet, er at den tidligere europaveitraseen er blitt miljøgate. Og lengst sør i denne miljøgata, helt i starten av den om man kommer sørfra eller som en markant avslutning om man skal sørover, finner vi Thoragården. At miljøgata her gjør en liten sving frem mot en rundkjøring, har arkitektene tatt som en artig utfordring. Bygget følger gata elegant med en særpreget buet fasade.

Kamp om leilighetene
Med sine 9.500 kvadratmeter er Thoragården, som Norgeshus og Primahus Bolig står bak, det største bygget til nå i Melhus sentrum. Gården er dermed, bokstavelig talt, et stort skritt videre i utviklingen av tettstedet. Den er også – i hvert fall foreløpig – en ruvende finale før man plutselig er ute på landsbygda. Kanskje er det denne litt landlige plasseringen som førte til at så mange ønsket å bo nettopp her. For da leilighetene ble lagt ut til salg gjennom Heimdal Eiendomsmegling, var det tilløp til kamp. Samtlige 25 ble solgt i løpet av 3 ½ time en lørdag formiddag, og om dette kanskje ikke er rekord, så er det uansett rimelig raskt. Noen måtte også gå skuffet hjem – antallet kjøpelystne var større enn antallet leiligheter.

Leilighetene, som ligger i tredje og fjerde etasje, er fra 51 til 112 kvadratmeter store; de fleste er fra 68 til 90 kvadratmeter. De minste kostet kjøperne nesten 1,2 millioner kroner, de største om lag 4,5 millioner. Samtlige vender mot sør-sørvest, med balkonger som er trukket inn for å lage en naturlig skjerming, og samtlige har utgang mot en stor takhage, som når dette skrives ennå ikke er helt ferdig. Men så snart våren melder seg for alvor skal beboerne kunne glede seg over både bærbusker og fargerike og duftende blomster.

Tidspress
Boligdelen av bygget eies av beboerne gjennom et sameie mens næringsdelen eies av Thoragården AS, som igjen eies av Norgeshus og Primahus Bolig. At løsningen ble som den ble på den 4,5 mål store tomten var for øvrig ikke gitt. Grunneieren hadde opprinnelig avtale med en annen utbygger, men av forskjellige grunner ble det ikke noe av dette prosjektet. Dermed havnet ballen hos Norgeshus som tidligere hadde samarbeidet med Primahus om to andre bygg i Melhus sentrum – Eplehagen og Idégården. Norgeshus og Primahus Bolig ble enige om å stå for utbyggingen med 50 prosent hver, og forhandlet deretter frem en kontrakt med Primahus Entreprenør om en totalentreprise på 140 millioner kroner. Grunnarbeidene kom deretter i gang høsten 2011. Bygging over bakken startet i slutten av januar 2012, med et visst tidspress. Næringsarealene skulle være ferdige til bruk 1. desember 2012, mens de som kjøpte leiligheter skulle kunne flytte inn i løpet av januar, februar og mars 2013.

– Vi må vel si at det gikk greit – både de næringsdrivende og boligkjøperne kunne flytte inn til rett tid. Beboere og brukere er også etter det inntrykket vi har fornøyde, og folk på Melhus gir uttrykk for at det er et fint bygg, sier anleggsleder Oddbjørn Hoel i Primahus Entreprenør mens han viser oss rundt. Leietakere i næringsdelen er dagligvarekjeden Bunnpris, Sparebank1 Midt-Norge, Impulse treningssenter, Melhus legesenter, advokatfirmaet Lykken og Myhr, Soknedal bakeri og konditori, Melhus hårsenter og Vakre hjem Melhus.

Fasade med tegl, tre og plater
Ettersom andre markante bygg i Melhus sentrum, rådhuset for eksempel, er oppført i tegl, valgte arkitektene å bruke tegl også på deler av Thoragårdens fasade. Andre deler av fasaden har tre- og platekledning, men arkitektene har likevel lykkes med å skape en fasade som fremstår som en enhet.

– Fordi bygget jo ligger i enden av miljøgata og er det første man møter når man kommer inn mot Melhus sentrum sørfra, var det viktig for oss å skape et bygg som er tiltalende og innbydende med dynamikk, vitalitet og harmoni, sier arkitekt May Siri Bones.

Lavenergi
Thoragården er bygget som et lavenergihus med støtte fra Enova og lave kostnader når det gjelder oppvarming for både beboerne og næringsvirksomhetene. Det er installert en vann-til-vann-varmepumpe som henter energien fra en grunnvanns-
brønn, men også montert en elkjel som kobles inn for å ta spissbelastningen på ekstra kalde dager. Beboerne kunne for øvrig velge om de ville ha gulvvarme eller radiatorer. Hele bygget er også sprinklet, boligdelen med et system som skal gi minst mulige vannskader samtidig som det slukker en eventuell brann.

Og hvem er så Thora?
Den som lurer på hvem denne Thora er, som har gitt sitt navn til bygget, må til Snorre for å finne svaret. Damen er i Olav Tryggvasons saga omtalt som Thora fra gården Rimol, og var en av frillene til den kvinneglade Håkon ladejarl. I 995 kom det til kamp om makten mellom Olav Tryggvason og ladejarlen, som rømte til Melhus og av Thora ble gjemt i en grisebinge sammen med trellen Kark. Der drepte Kark ladejarlen, men i stedet for å bli belønnet av Olav Tryggvason for dette, slik han hadde håpet, ble trellen halshugget og hodet satt på en stake ute på Munkholmen.

Det er også laget en opera om denne dramatikken, skrevet av Hjalmar Borgstrøm i 1894, men den ble først oppført i 2002 – på Melhus naturligvis.

Tekst og foto: Karl Henrik Brox


Flere prosjekter