Forbrukerrådet støtter skriftlige bud ved boligkjøp

Forbrukerrådet støtter forslaget om at all budgivning ved boligkjøp gjennom eiendomsmegler, skal skje skriftlig.

Hensikten med forslaget, som er utarbeidet av Finanstilsynet og sendt på høring av Finansdepartementet, er å begrense risikoen for konflikt mellom aktørene i budprosessen.

I dag kreves det bare at første bud fra hver budgiver er skriftlig, deretter kan budrunden fortsette muntlig.

I hovedsak enig
Forbrukerrådet er i hovedsak enig i begrunnelsen for endringsforslaget, framgår det av høringssvaret.

– For det første vil dette sikre beviset for hva kjøper og selger er blitt enige om. For det andre vil forslaget ivareta hensynet til publikums tillit til at budprosessen går riktig for seg, skriver Forbrukerrådet i høringssvaret.

– Ikke nødvendigvis
Men i motsetning til Finanstilsynet, tror ikke Forbrukerrådet at skriftlige budrunder nødvendigvis vil dempe tempoet i budrunden, slik at boligkjøperen får bedre tid til å handle på et mest mulig forsvarlig grunnlag.

– Vi tror ikke skriftlige budrunder vil være noe sterkt bidrag til å dempe tempoet. Elektronisk kommunikasjon under budrunden, for eksempel i form av SMS eller epost, vil være skriftlig. Men også slik kommunikasjon kan foregå svært raskt, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til NTB.

– Manglende tillit
Bakgrunnen for Finansdepartementets endringsforslag, er blant annet tilfeller der det er reist tvil om at budrunder har gått riktig for seg.

Men konkrete påstander om dette er ofte udokumenterte eller umulige å føre bevis for og i mange tilfeller tatt ut av løse luften, påpeker Forbrukerrådet i sitt høringssvar.

Men uansett hvor luftige påstandene måtte være, avslører de ifølge Forbrukerrådet en manglende tillit til at budprosessen har gått riktig for seg.

– Og hvis spekulasjoner om fiktive bud og manipulasjon av budprosessen kan legges død ved å innføre et krav om skriftlig dokumentasjon av budrunden gjennom megler, ser Forbrukerrådet ingen grunn til at ikke slike regler skal innføres straks. Teknologien er alt på plass, skriver Forbrukerrådet.