Siv Jensen: Den fremste anleggsproppen er regjeringen

Frp-leder Siv Jensen mener samferdselsminister Marit Arnstad bommer når hun kaller den norske anleggsnæringen "en propp i systemet". Men hun hilser utenlandske entreprenører velkommen.

Siv Jensen deler ikke Marit Arnstads oppfatning om at den norske anleggsbransjen er en propp i systemet.

– Navnet på den fremste proppen i dette, heter den rød-grønne-regjeringen. Den norske anleggsbransjen er svært dyktig. De har levert bra på veldig mange områder, sier Siv Jensen til Byggeindustrien.

Propp-uttalelsen til Marit Arnstad har skapt harme i den norske anleggsbransjen. Under Tunneldaglene i forrige uke var Frode Nilsen i LNS tydelig på hva han mener om samferdselsministerens stadige frieri til utenlandske entreprenører.

– Jeg forstår ikke hensikten med at den norske samferdselsministeren reiser til utlandet for å lokke utenlandske aktører til Norge, og jeg forstår heller ikke uttalelsen fra statsråd Marit Arnstad om at vi er en propp i systemet, sa Frode Nilsen i LNS på Tunneldagene.

I en kronikk på regjeringen.no skrev Marit Arnstad blant annet:

”En videre opptrapping er avhengig av at vi lykkes med å fjerne det vi kan kalle propper i samferdselssystemet. Anleggsmarkedet kan sies å være en slik propp. Med økte bevilgninger til samferdsel, stiger etterspørselen og man risikerer at prisene stiger.”

Videre påpekte Arnstad viktigheten med å hente inn utenlandske aktører.

"Vi ser nå en økende interesse fra utenlandske aktører for å etablere seg i det norske markedet. Dette må vi utnytte og legge enda bedre til rette for. Blant annet gjennom større kontrakter. Vi skal bygge mer sammenhengende".

Vil ha større prosjekter
Men selv om Frp-leder Siv Jensen roser norsk anleggsbransje, er ikke alle ordene hennes egnet til å roe bekymringene til Frode Nilsen. Også Jensen og Frp ser gjerne at utenlandske entreprenører er med i konkurransen om norske anleggsjobber.

– Vi ser at omfanget av utbyggingsaktiviteter, særlig innenfor anleggsbransjen, øker kraftig. Da mener vi det å ha sunn konkurranse er bra. Men da handler det også om å legge til rette for mye større og forutsigbare prosjekter i markedet som vil være bra for både norske og eventuelt utenlandske aktører, sier Siv Jensen.

– Det som er viktig sett med våre øyne, er at vi får progresjon i utbyggingen av mange av disse viktige strekningene. Skal vi klare det, må vi ha effektiv konkurranse, men med store gode prosjekter i bunn, sier Siv Jensen.

Frykter for fremtiden
Med stadig større innslag av utenlandske entreprenører, frykter Frode Nilsen for fremtiden til mange av aktørene i norsk anleggsbransje.

– Dersom denne utviklingen fortsetter, vil mange dukke under. Da vil vi miste all kompetanse. Hva skjer den dagen de utenlandske aktørene finner det mer lønnsomt å jobbe i sine hjemmemarkeder. De norske myndighetene driver en usedvanlig kortsiktig politikk, sa Nilsen under Tunneldagene

– Vi har kompetansen og vi har kapasitet. Derfor må det utelukkende være for å presse pris at man lokker utenlandske entreprenører hit, sa han.

– Få opp minstelønnen
Til Byggeindustrien sier Frode Nilsen at han er fortvilet og frustrert over holdningene til norske byggherrer og politikere.

– Etter min mening er det lureste bransjen kan gjøre så er det å få opp minstelønnen til over 300 kroner timen. Så lenge minstelønnen er nede på 182 kroner kommer norske entreprenører til å slite.

– Nå vil noen hevde at vikarbyrådirektivet skal hindre at det blir forskjell på norske og utenlandske arbeidstakere. Jeg kjenner til utenlandske entreprenører som har løst dette ved å betale normal timebetaling til de norske tunnelarbeiderne. De utenlandske defineres som «hjelpearbeidere» og har derfor minstelønn selv om de gjør samme jobb som nordmennene, sier Nilsen.