Harryhandel verdt over 20 milliarder i året

Nordmenn foretar 8,5 millioner rene shoppingreiser til Sverige årlig og legger igjen dobbelt så mye penger som finner og dansker til sammen.

Svenske HUI Research har for tredje år på rad kartlagt grensehandelen. Antall reiser til Sverige fra Norge gikk fra 9,5 millioner i 2011 til 12,1 millioner i 2012. I fjor oppga sju av ti nordmenn at de reiste over grensa for å gå i butikken. Kundene fra Norge brukte over 13 milliarder kroner på dagligvarer og 7 milliarder kroner på forbruksvarer hos söta Bror i 2012.

– Det er på mange måter rystende at nivået på grensehandelen er så høyt. At norske grensehandlere alene handlet dagligvarer for mer enn 13 milliarder kroner i 2012 er langt høyere enn det Statistisk sentralbyrå har kommet fram til, nemlig 11,6 milliarder kroner totalt i fjor. Dette kan tyde på at SSB undervurderer utviklingen, sier direktør Thomas Angell for Virke Handel til NTB.

Han syns det er verdt å merke seg utviklingen, der norsk grensehandel har stabilisert seg på et høyt og voksende nivå, mens den er på vei ned for finner og dansker.

Avhengig av Norge

Grensehandel utgjør i Sverige 6 prosent av den totale dagligvarehandelen og 4,5 prosent av forbruksvarehandelen. I noen byer og tettsteder har handlende besøk fra andre siden av grensen enorm betydning.

– I rapporten anslår de at grensehandelen sikrer Sverige 14.000 årsverk. Dette stemmer tålelig bra med hva vi uttrykker, nemlig at vi på norsk side går glipp av omkring 11.000 arbeidsplasser bare i handelen. I tillegg kommer ringvirkningene i leverandørindustrien, sier Angell.

Han syns det er interessant å se hvor avhengig svenske grensekommuner er blitt av nordmenns handel i Sverige. I Strømstad er omsetningen i dagligvarehandelen mer enn femdoblet fra 1992 til 2011. I Åre står nordmenn for halvparten av omsetningen i butikkene. Bygging av flere kjøpesentre langs grensa har bidratt til at også forbruksvaresalget har eksplodert de siste ti årene.

– Det blir jo rene u-hjelpen, sier Angell.

Rapporten tar opp at flere svenske kommuner er faretruende avhengig av norsk grensehandel, men at risikoen likevel er svært lav. Beregningene tilsier at prisforskjellene landene mellom vil være store i 10-20 år framover.

Prisforskjellene

Angell i Virke mener tallene betyr at vi må justere oppfatningen av grensehandelens betydning:

– I Norge snakkes det om de fire som utgjør omtrent hele norsk dagligvarehandel, altså Rema, NorgesGruppen, ICA og Coop. I realiteten er det fem, de nevnte fire pluss grensehandelen som «den 5. gruppering».

Prisforskjellene oppgis som naturlig årsak til den stadig økende grensehandelen. En oversikt fra 2011 viser at absolutt alle varetyper som er kartlagt koster mindre i Sverige enn i Norge.

Ikke overraskende er prisforskjellen størst på varer som i Norge er høyt skatt- og avgiftsbelagt eller beskyttet av toll. Tobakksvarer og alkohol koster henholdsvis 51 og 43 prosent mindre i Sverige, mens dagligvarer i snitt koster 32 prosent mindre hos söta bror. Særlig melkeprodukter, ost og egg er mye billigere i Sverige, med priser 47 prosent under de norske. Usunne dagligvarer, som godterier, snacks og leskedrikker koster 46 prosent mindre i Sverige. (©NTB)

Mette.Bjorberg.Estep@ntb.no