Mangfold mer enn et tomt begrep!

Ett av Skanskas hovedmål er å være den mest attraktive arbeidsgiveren i bygge- og anleggsnæringen gjennom å være anerkjent for Kompetanseutvikling, Innovasjon og Mangfold. Vi har i flere år hatt en tydelig policy om å ansette flere kvinner, og å sikre større kjønnsbalanse i ulike typer av lederstillinger.

Kim Robert Lisø

Regiondirektør i Skanska Teknikk

Andre gjestekommentatorer

Kjell Senneset, Prognosesenteret

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Entreprenør Holding

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, BNL

Kyrre Olaf Johansen

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Petter Eiken

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Tore Frellumstad, Abelia

Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Dette er bare en av flere sider ved mangfoldsbegrepet – som må gis innhold dersom det skal bli mer enn bare et begrep. Mangfold handler om å anerkjenne og å utnytte ulike kulturelle verdier og ulik erfaringsbakgrunn.

Mangfold er et konkurransefortrinn
I Skanska mener vi at mangfold og inkludering er et konkurransefortrinn, som også bidrar til at vi blir en mer attraktiv arbeidsgiver. Danske Maria Myrup, rådgiver ved avdeling Klima, energi og bygningsfysikk i Skanska Teknikk, valgte oss som arbeidsgiver fordi hun ønsket seg en spennende jobb, og fordi hun fikk muligheten til å oppleve et nytt land. Hun ble positivt overrasket da hun var på intervju og fikk tydelig beskjed om at det å være dansk ikke var noe problem, heller tvert i mot.

– Begrepet mangfold betyr at det er plass til alle. Litt tilpasning er det behov for, men du trenger ikke å «gjøre deg om». Jeg har lov til å være dansk selv om jeg bor og jobber i Norge, og folk betrakter meg på like fot med en «ekte» nordmann. Det at Skanska får impulser fra andre nasjonaliteter mener jeg kan være en fordel. Jeg tenker ikke da på at arbeidsmetoder og rutiner for den saks skyld skal gjøres om, men at erfaringer fra andre metoder kan brukes til å få litt perspektiv på tingene. Dette handler både om løsningsmetoder og for så vidt også normer og regler, sier Myrup til meg.

15 nasjonaliteter
Skanskas kunder er mangfoldige – det må også vi være for å kunne styrke vår konkurransekraft. Våre medarbeidere er vår viktigste ressurs, og kompetanse, eller summen av kunnskap, erfaringer, ferdigheter og holdninger, er et universelt begrep. Et flerkulturelt miljø er en viktig suksessfaktor i en stadig mer konkurranseutsatt og internasjonalt orientert bygge- og anleggsnæring. Det gir oss verdifulle nye perspektiver, og gir oss muligheten til å høste av andre lands erfaringer og innsikter. Vi er et internasjonalt Fortune 500 selskap, det ønsker vi også at skal reflekteres gjennom et internasjonalt kompetansemiljø. Vi har kommet for kort, både med hensyn til andelen kvinner i selskapet – og med hensyn til etablering av flerkulturelle team i våre regioner og prosjekter. Likevel, vi er på god vei, vi har lyktes på noen områder og i mange deler av selskapet. I Skanska Teknikk, med sine 120 medarbeidere i fem avdelinger, jobber 15 ulike nasjonaliteter side ved side.

Ulike hoder tenker best
Rupert James Hanna er engelskmann i Norge, og en av våre senioreksperter innen BIM i Skanska Teknikk. Hanna valgte Skanska fordi selskapet vil være noe annet enn en «tradisjonell entreprenør».

– Jeg opplever at selskapet ønsker å investere i kompetanse for å kunne tilby våre kunder mer enn bare «fungerende bygg», forteller Hanna til meg når han blir utfordret på hva mangfold er. Skanska er opptatt av å utvikle samfunnsnyttige og bærekraftige bygg og infrastruktur. Mangfold betyr at vi i Skanska er åpne for å jobbe sammen uavhengig av kjønn, nasjonalitet eller hudfarge, alder eller formell kompetanse. - Jeg har personlig aldri opplevd diskriminering i Skanska basert på min bakgrunn, og har flere ganger observert at kolleger med «annerledes» bakgrunn har blitt tatt svært godt imot i våre prosjekter, og fått handlingsrom til å skape reelle resultater som er til stor nytte for prosjektene. Dette til tross for språkutfordringer. Folk som kommer til oss med andre erfaringer og kulturell bakgrunn kan hjelpe oss til å se på arbeidsprosesser på nye måter, og kan har med seg viktige bidrag i effektivisering av prosesser vi kanskje har sett oss blinde på, påpeker Hanna.

Sanel Krilic, rådgiver ved avdeling Klima, energi og bygningsfysikk, er norsk statsborger med opprinnelse fra Bosnia og Hercegovina. Krilic har bodd mesteparten av sitt liv i Norge. Han vil derfor ikke si at han har valgt Skanska på grunn av selskapets ambisjoner om mangfold, men har valgt arbeidssted basert på sin kompetanse og sine interesser. – Mangfold handler for meg om forskjellige personligheter, sier Krilic. Forskjellig bakgrunn kan selvfølgelig være ulike nasjonaliteter, men det kan også være kjønn, alder, utdanning og arbeidserfaring. I en bedrift vil en kombinasjon av disse faktorene være avgjørende. – Variert utdanning og kompetanseområder er avgjørende i konkurransesammenheng. Alder, kjønn, kulturelle forskjeller gjør også at en tenker forskjellig og kan finne flere ideer og flere innovative og kreative løsninger sammen. To hoder tenker bedre enn ett, flere forskjellige hoder tenker enda bedre, er Krilics entusiastiske konklusjon.

Som ledere har vi et spesielt ansvar for å sikre at alle har like muligheter til å utvikle seg innenfor rammen av egne ambisjoner og ferdigheter. Mangfold er på mange måter et fundament for Skanskas verdier; åpenhet, ydmykhet og helhetstenking, og jeg er svært stolt av vår internasjonale profil – ikke fordi våre medarbeidere har forskjellige farger på passene, men fordi de så tydelig uttrykker fordelene ved ulikhet i alle fasetter av mangfold.