- Lite strategisk å samle 38 stortingsboliger samme sted

Stortinget har kjøpt 38 leiligheter for 141 millioner kroner i samme Oslo-bygård av praktiske årsaker. – Lite strategisk, mener sikkerhetsekspert.

Av totalt 117 nybygde leiligheter på Vulkan-tomten sentralt i Oslo, skal 38 fungere som bolig for pendlende stortingspolitikere.

Ifølge Stortingets kommunikasjonsavdeling er det praktiske hensyn som gjør at gamle eiendommer selges ut for å samle flere av representantene på samme sted. Beslutningen om kjøp ble tatt i april 2011, altså flere måneder før terroranslaget mot regjeringskvartalet og Utøya.

– Det er nok praktisk, men hvorvidt det er strategisk smart å samle 38 stortingspolitikere i samme blokk er et annet spørsmål. Selv om vi fortsatt har lav risiko rundt våre myndighetspersoner i Norge, er det noe som kan endre seg over tid, sier sikkerhetskonsulenten Johnny Brenna til Byggeindustrien.

Brenna har 22 år bak seg i Forsvaret og i politiet, og har siden 2006 drevet sitt eget konsulentfirma med hovedfokus på personlig sikkerhet. Han presiserer at hvem av politikere som skal bekle leilighetene til en hver tid, vil ha mye så for de sikkerhetsmessige vurderingene rundt boligene.

– Det er stor forskjell på stortingspolitikere, og det kan godt hende Stortinget har differensiert bosted i forhold til hvor profilerte de er. Jeg ville i alle fall ikke samlet de mest profilerte på samme sted, sier Brenna.

– Ville du som privatperson hatt betenkeligheter med å kjøpe leiligheter i et slikt prosjekt?

– Nei. Selv om jeg undrer meg over valget til Stortinget, så ville jeg ikke tenkt meg om to ganger bare fordi 38 representanter bodde der, sier Brenna.

Gikk imot
Stortingsrepresentant og fjerde visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry (SV) var den eneste i presidentskapet som for to år siden gikk imot innstillingen om å kjøpe leilighetene i Maridalsveien i Oslo.

– Slik verden ser ut i dag er en samling av 38 representanter på ett sted en eksponering myndighetspersoner for eventuelle krefter som ønsker å skade dem. Når det er sagt, så kan en samling også gi noen fordeler gjennom bedre koordinering og effektivisering av sikkerheten, sier Chaudhry.

Han ønsket å spre stortingsleilighetene over et større område i byen.

– Jeg mener det ville vært verdi og en styrke for demokratiet dersom stortingsrepresentantene hadde bodd spredt ute blant folk flest, sier han.

Prioriterer person fremfor objekt
Politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ansvaret for norske myndighetspersoner som utsettes for uønsket oppmerksomhet, trusler eller ubehagelige kontaktforsøk. Ifølge PST er det først og fremst regjeringsmedlemmer, ikke stortingsrepresentanter, som er mest utsatt.

– Men vi har også et definert ansvar for noen av stortingspolitikerne. Utsettes de for trusler, har vi automatisk trygghetssamtaler med dem, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Han peker på at det ikke er objektene, men personene, som har hovedfokus i PSTs arbeid.

– Men vi ser selvsagt på totalbildet rundt de personene som vi har ansvaret for, og da vil det også naturlig at bygninger som personens bosted også inngår i vurderingene våre, sier han.

– Er det spesielle utfordringer knyttet til det å ha så mange stortingsmedlemmer boende i samme bygård?

– Det kan like gjerne ha fordeler som ulemper, mener Bernsen.

– Lavt risikonivå
Sikkerhetskonsulent Finn Abrahamsen, som blant annet har vært leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, mener risikonivået for norske myndighetspersoner – selv etter 22. juli – er lavt.

– Vanlige stortingsrepresentanter er ikke spesielt trusselutsatt, og det er vanskelig for meg å se at en slik samling utgjør en risiko. Men det kan tenkes at en høy konsentrasjon av politikere på samme sted i kombinasjon med at det er offentlig kjent, kan bli et problem om vi skulle komme i en alvorlig krisesituasjon. Det er en vurdering sikkerhetstjenesten på Stortinget og PST må ta, sier Finn Abrahamsen.

Stortinget selv, er knappe i sine uttalelser om sikkerheten rundt boligene.

– Når det gjelder sikkerheten til representantene er det en oppgave politiet håndterer fortløpende, sier sikkerhetssjef på Stortinget, Berit Michelet.

Byggherren Vulkan Utvikling ønsker heller ikke å uttale seg til Byggeindustrien om stortingsleilighetene konkret, men opplyser at boligprosjektet vil få det de kaller en høy sikkerhetsstandard.

– Vulkan er stort og vi har en avtale med Securitas som vokter hele området. I tillegg gjør vi nødvendig tiltak opp mot både boliger og parkeringsanlegg, sier byggherrerepresentant for Vulkan Utvikling, Anne-Hilde Bråtebæk.

Leilighetene i Nordre Kvartal er populære og frem til nå er 113 av 117 er solgt. Ifølge Bråtebæk ingen av de som har kjøpt bolig i Nordre Kvartal har reagert negativt på at 38 av leilighetene eies av Stortinget.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, sier hun.

Prosjektet i Maridalsveien skal ferdigstilles 15.12.2013 og innflytting til leilighetene starter før jul.