Boligbyggingen faller frykt for TEK 10-effekt

Boligbyggingen faller kraftig i første kvartal. Boligprodusentene frykter at vi nå ser resultatet av kostnadsøkningen knyttet til TEK 10.

Boligmarkedsanalysen som Boligprodusentene utarbeider i samarbeid med Prognosesenteret viser for første kvartal at igangsettingen av nye boliger faller 18,8 sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Leilighetsras
Det er for leilighetsbygg de negative utslagene er desidert størst. Nedgangen for antall igangsatte nye leiligheter er på hele 37 prosent. For eneboliger og småhus er utviklingen mer stabil med et fall på henholdsvis ni og seks prosent. Leilighetsandelen viser nå et fall fra godt over 50 prosent til 40 prosent, og vi skal helt tilbake til høsten 2010 for å finne et tilsvarende lavt nivå.

Totalt sett ligger igangsettingstallene omtrent på gjennomsnittet av hva aktiviteten har ligget på de siste 15 årene, men Boligprodusentene mener likevel det er grunn til å rope et forsiktig varsku for tendensene i tallene fra de siste månedene.

– Den harde og lange vinteren kan ikke gi hele forklaringen da denne type klimautslag normalt sett rammer eneboligbyggingen som jo ikke er så hardt rammet. Påsken falt i år i mars som har gitt en noe kortere salgs- og produksjonsperiode, og dette kan bidra som en forklarende faktor på fallet i boligbyggingen, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

TEK 10-konsekvenser?
Men sjefen hos Boligprodusentene frykter at vi nå begynner å se konsekvensene av kostnadsøkningene som skyldes innføringen av den nye tekniske forskriften TEK 10.

– Det er boliger bygget under TEK 10-regelverket som nå for alvor kommer ut i markedet, og kostnadsøkningen som følge av de nye tekniske forskriftene kommer på toppen av den allerede sterke kostnadsøkningen som er en følge av et høyt aktivitetsnivå i byggemarkedet. Det rapporteres nå fra flere av boligbyggerne om en økning i salgstid samt tydelige signaler om at bankene strammer inn på utlånssiden, fremholder Jæger som opplyser at observasjonene i første omgang gjelder for boliger i randsonen hvor avstanden i pris mellom nye og brukte boliger er blitt større.

– Vi har tidligere kommentert bekymring for at en tiltagende kostnadsvekst for nye boligprosjekter er den mest potensielle begrensende faktor på tilbudssiden, og boligbyggerne balanserer allerede på en hårfin grense id ag for å oppnå lønnsomhet i prosjektene. Vi følger denne utviklingen tett fremover, og vi vil ha et bedre grunnlag å vurdere markedsbildet på ved neste kvartalsrapportering, sier han.

Mer stabilt salg
Salget av nye boliger viser en langt større stabilitet i første kvartal. Nedgangen er på kun tre prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og nivået ligger betydelig over gjennomsnittet siden målingene startet i 1999. Men her bemerker Prognosesenteret at det er grunn til å merke seg det lave trendbruddet som rammer leilighetsmarkedet alene. En nedgang fra samme kvartal i fjor på ni prosent kommenterer analyseselskapet som ikke ubetydelig.

Oslo-svikt
Boligbyggingen holder seg godt oppe i vekstområdene Rogaland og Sør-Trøndelag hvor det bygges nok til å holde tritt med boligbehovet som skyldes tilflytting og innvandring. Men i andre vekstområder som Akershus og Hordaland bygges det for lite for å dekke boligbehovet. I en særstilling når det gjelder underdekning av nye boliger er Oslo hvor det nå bygges under en tredjedel av behovet.

– At det bygges for få boliger er et nasjonalt problem, og Storting og regjering må derfor ta en større rolle i boligpolitikken. Når det bygges altfor lite i Oslo-området, er det for dumt at det utvikler seg til en politisk konflikt mellom borgerlig styrte kommuner og en rød/grønn regjering om storbymidler til en ny jernbanetunnel under Oslo samt T-bane til Forenbu og A-hus. Oslo-området trenger tomter, og det er jo nettopp langs effektive kollektivtraséer slike områder kan frigjøres, avslutter Jæger.