Stadig flere eier for å leie ut

Det blir stadig flere nordmenn som kjøper en bolig nummer to for å leie den ut. På Frogner i Oslo er fire av ti boliger eid av andre enn dem som bor der. De fleste av disse leies ut.

Fra 2012 til 2013 har antall sekundærboliger, altså boliger som eies av personer som eier eller bor i en annen bolig fra før, økt med 3,4 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Tallene fra Skattedirektoratet viser at 15 prosent av landets boliger er eid av noen som eier bolig fra før. Da er ikke fritidsboliger regnet med.

De fleste av sekundærboligene er i de største byene. En del av boligene er kjøpt av foreldre som vil hjelpe barna sine inn på boligmarkedet, men de fleste leies ut for å ha en biinntekt. På Frogner i Oslo er hele 38,5 prosent av alle boligene som er registrert av Skattedirektoratet, eid av andre enn de som bor der.

Stipendiat Andre Anundsen ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo mener dette er med på å øke presset i boligmarkedet.

– Det er helt utvilsomt at dette gjør det vanskeligere for dem som står utenfor boligmarkedet, sier han.

Han mener at hvis politikerne opprettholder sin målsetting om at så mange som mulig skal kunne eie sin egen bolig, må dagens skattesystem endres slik at det ikke lenger er så lønnsomt å kjøpe en bolig nummer to.