Gammel moro bak Mester-nedgangen

Det var gammel moro representert ved fiaskoprosjektet Buildt samt opprydding i hyttekonseptene som var årsaken til fallet i Mestergruppens resultat i fjor.

Dette opplyste den konstituerte konsernsjefen Eskild R. Larsen i Mestergruppen på Systemhuskongressen i Stavanger sist helg. Mestergruppen opplevde i fjor en omsetningsvekst på 4,5 prosent som Larsen karakteriserte som grei. Driftsresultatet falt imidlertid med kraftige 61 prosent.

– 2012 ble et utfordrende år for Mestergruppen, men heldigvis for oss var det to faktorer som forklarte hele resultatnedgangen, sa Larsen.

Gammelt problembarn
Først og fremst er det snakk om en tapsavsetning på et bygg på Forus i Stavanger. Det dreier seg om det gamle problembarnet Buildt, et gigantisk byggevareutsalg også for forbrukermarkedet som Mestergruppens lokale virksomhet Partner Tre tok initiativet til. Virksomheten er for lengst avviklet. Partner Tre har en avdeling i bygget sammen med Mestergruppens hyttevirksomhet. Men i følge Larsen er det fortsatt utfordringer knyttet til utleie av resten av lokalene.

Hytteopprydding
Videre har Mestergruppen i løpet av fjoråret ryddet opp i sin hyttevirksomhet. Tre selskaper er slått sammen til ett, Fjord og fjellhytter. Dette resulterte i et betydelig driftsunderskudd fordi det måte tas tap på prosjekter som lå i hytteselskapene.

– Det har vært for dårlig styring og oppfølging. Etter snuoperasjonen med sammenslåing og ny ledelse er vi nå på offensiven. Det ser bra ut for vår hyttesatsing i 2013, kommenterte Larsen.

Spennende mulighet
Eskild R. Larsen er konstituert som konsernsjef etter at Morten Bjerke overraskende ryddet sjefspulten sin i forrige uke. Ledelsen i Mestergruppen er fortsatt taus om årsaken til Bjerkes avgang.

Larsen opplyste til Systemhuskongressen at han ble informert av Bjerke midt på dagen om at han skulle gå av som konsernsjef. Samme kveld ble han selv oppringt av styreleder som spurte om han ville gå inn som konstituert konsernsjef.

– Det sa jeg selvsagt ja til. Jeg synes Mestergruppen er et fantastisk selskap, og jeg synes dette er en spennende mulighet til å jobbe enda mer sammen med alle dere. Det er også med stor ydmykhet og respekt jeg går inn i denne oppgaven. Men jeg tror vi skal få til mye bra fremover, sa han til forsamlingen.

Handelens mann
Larsens forklaring på resultatsvikten er ikke noen fyllestgjørende årsak på hvorfor Morten Bjerke måtte gå da det her er mye snakk om tidligere synder som Bjerke ikke har noe ansvar for.

Etter det Byggeindustrien erfarer kan en årsak ligge i at Bjerke, som har hatt et langt liv innen byggevarehandel blant annet som sjef for L.A. Lund som inngikk i Optimera, har opptrådt for sterkt som handelens og varedistribusjonens mann. For han var de øvrige selskapene i Mestergruppen kun å anse som redskaper for å styre omsetning inn i byggevaredivisjonen med kjeden Byggeriet og Byggeriet proff. Han ønsket derfor sterkere styring med varestrømmen og satsing på distribusjonen.

Investeringsselskapet Ferd som eiere ser mer verdi i mangfoldet og ønsker derimot å øke boligbyggingen og retter oppmerksomheten mot boligsatsing gjennom å utvikle kjedene og tomtesatsingen. Handelsvirksomheten skal utvikles videre gjennom gode produkter og betingelser slik at Byggeriet blir en foretrukket handels- og samarbeidspartner for kjedemedlemmene. Og det skal ikke store bevegelsene til når det gjelder kjøpslojalitet før det slår positivt ut på Mestergruppens bunnlinje. Og potensialet er stort.

Strategien ligger fast
Dette stemmer også godt overens med Eskild Larsen øvrige budskap til Systemhuskongressen.

– Strategien til Mestergruppen ligger fast med fokus på lønnsom vekst. Som selskap har vi fantastiske selskaper og posisjoner som vi jobber med å videreutvikle og foredle, sa han og konstaterte at Mestergruppen gjennom de egeneide boligkjedene Mesterhus og Systemhus samlet er Norges største boligbygger.

Han påpekte videre at Mestergruppen nå også har samlet alle sine tomteutviklingsprosjekter under MG Prosjekt. Han ga også ros til prosjekteringsselskapene Unikus og Klepp Prosjektering for deres fagkunnskap kombinert med gode resultater.