RIF slakter undersøkelsen

Rådgivende ingeniørers forening mener undersøkelsen Lavenergiprogrammet har gjort er svært misvisende.

– Skulle undersøkelsen vært riktig og relevant, skulle spørsmålene aldri gått så bredt ut som det er gjort og dermed til alle rådgivere som på en eller annen måte har en befatning med bygg, sier administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF til Byggeindustrien.

Det er Lavenergiprogrammet som sammen med Respons Analyse har utført undersøkelsen blant 200 rådgivende ingeniører. Hansteen presiserer at RIF ikke har hatt befatning med undersøkelsen, og mener det er underlig at kun ti prosent av de som er spurt har VVS som eget fagområde.

– Resten jobber da innenfor andre, og i denne sammenheng ikke-relevante fagområder, som for eksempel innen prosjektledelse, HMS, brann, akustikk eller konstruksjon, sier Hansteen.

RIF-lederen mener dermed at grunnlaget for å trekke konklusjoner blir gale.

– Det blir som å spørre en politisk journalist om fotball og konkludere med at kunnskapsnivået til alle journalister for dårlig fordi vedkommende ikke sitter med samme kunnskap som en sportsjournalist, sier Liv Kari Hansteen.

Hansteen mener det eneste undersøkelsen avslører, er mangel på kompetanse hos de som har laget og stilt spørsmålene.

– Her svikter det både på kunnskap om hvem man bør spørre, sier hun og peker på at naturgass ikke er et tema som er relevant for eksempel byggingeniører.

– Dessuten har det i fagmiljøet vært mye diskutert hvilke effekter ulike isolasjonstykkelse utgjør og hva som er den optimale tykkelsen med tanke på pris, plass og effekt, legger hun til.

– Det kan se ut til at det Lavenergiprogrammet egentlig gjør her, er å reklamere for egne kurs, men da synes jeg de burde gjøre det på en annen måte enn denne. Det eneste positive som jeg ser kommer ut av denne undersøkelsen er at den viser at rådgiverne er interessert i å lære og utvikle fremtidens løsninger – også om fagområder utenfor "eget" fagfelt. At rådgiverne er opptatt av kompetanse og kompetanseheving for seg selv og for bransjen totalt sett, sier Hansteen til Byggeindustrien.

Ifølge Lavenergiprogrammet har hensikten med undersøkelsen vært å finne ut arkitekter og ingeniører som prosjekterer bygg har grunnleggende kunnskap om energi i bygg, ikke om de er fagspesialister innenfor VVS.

– Det er jo slik at de som prosjekterer bygg i dag, må kunne noe om energi. Valg av vinduer, løsninger for yttervegger og tak er jo ikke VVS-ingeniøren vanligvis involvert i. 63 prosent svarte at de ønsker å lære mer om passivhus og 65 prosent at de ønsker å lære mer om energi i eksisterende bygg. Da antar vi at de prosjekterende selv mener disse temaene er relevante for deres arbeidshverdag. Det som er viktig for oss er at bedriftene hever kompetansen sin, ikke om de får denne kunnskapen på våre kurs, sier administrerende direktør Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.