Vi trenger flere fagfolk i bygg og anlegg

Skal vi makte å bygge alt det som planlegges rundt om i Norge, trengs det flere fagfolk. Vi trenger flere fagarbeidere, vi trenger flere ingeniører og vi trenger langt flere folk fra ulike fag. Fremfor alt trenger vi mange kloke hoder. Skal vi makte å gjennomføre alle prosjektene som mange drømmer om, trengs en betydelig rekruttering.

Vi i Byggeindustrien er aktivt med i mange ulike miljøer. Det gledelige er at i mange av de ulike fagmiljøene i bransjen ser vi nå flere unge mennesker. Det gjelder også i organisasjonene. Det er viktig at det nå kommer yngre krefter inn. Det er også viktig at de unge kan lære av de gamle. Men det er også viktig at de gamle kan lære av de unge.

Det kommer hele tiden nytt og mer avansert utstyr inn i bygg og anlegg. I disse dager arrangeres den gigantiske anleggsmessen Bauma i München i Tyskland. V i har to utsendte medarbeidere som sender hjem nyheter fra denne messen. Det kommer også en stor reportasje i neste utgave av Byggeindustrien fra Bauma.

Vi har allerede fortalt om store kontrakter. Vi vet det kommer flere.

Tirsdag og onsdag arrangeres Tunneldagene på Gardermoen. Det hele starter med en stor befaring til Fellesprosjektet ved Mjøsa. Vi er selvsagt til stede også der. Slike arrangement er meget viktig for at flest mulig skal kunne holde seg faglig oppdatert.

Det er mange veldige interessante tunnelprosjekter som pågår i Norge nå. Men det er også mange som fortsatt er i planleggingsfasen. Uansett – tunnelarbeiderne i Norge kan se en lys fremtid i møte. For min egen del skal jeg holde et foredrag på Tunneldagene onsdag. Jeg er opptatt av at man skal utvikle den norske anleggsnæringen videre – og for å makte det må man slå ring om den norske tunnelarbeideren – og man må sørge for at det blir lik konkurranse mellom norske og utenlandske selskaper som leverer anbud på jobber her i landet.

Nå blir bevilgningene til samferdsel økt uansett hvem som vil styre landet etter valget til høsten, men skal vi makte å bruke pengene slik at vi får mest mulig vei og bane trenger vi flere motiverte og flinke fagfolk som kan utnytte disse pengene på smartest mulig måte. Det er viktig at vi sikrer rekrutteringen og det er viktig at vi styrker opplæringen.

Det er mye som skal bygges i dette landet i årene fremover både i bygg og anlegg.