- En glemt juvel

Ole Petter Holene, BCP director i Pon, mener mye av arbeidet som i dag gjøres med en gravemaskin med rotortilt, kan gjøres betydelig mer effektivt med en liten bulldoser.

- De små bulldoserne er en glemt juvel, sier han.

Holene tror det kan være så mye som ti ganger så effektivt å bruke en liten bulldoser til oppgaver hvor norske entreprenører i dag tradisjonelt bruker gravemaskin med rotortilt.

- Bulldoserne ble borte fordi alle skulle kjøre gravemaskin og fordi bulldoseren ble sett på som litt avansert å kjøre. I dag er det som å kjøre en kompaktlaster, sier Holene til Byggeindustrien.

Holene viser frem Caterpillar D4K som stilles ut på Bauma messen i München. Han kan fortelle at Pon Equipment per i dag ikke selger noen av de minste bulldoserne i Norge og det synes han er synd med tanke på hvor effektive maskinene er.

- Jeg mener større entreprenører som har veldig mange 20-tonns gravemaskiner, med fordel kan bytte ut en av graverne med en liten bulldoser. Den første entreprenøren som gjør dette vil etter mitt syn skaffe seg et konkurransefortrinn, sier Holene og tilføyer at holdningen i Norge er at en bulldoser må være stor.

- Det er en feil vurdering og det må vi prøve å formidle til kundene. En bulldoser er heller ikke så dyr som mange tror. En D5-modell på 9,5 tonn, koster ikke mer enn en 20 tonns gravemaskin med rotortilt, opplyser Holene.