Murverksprisen til DNBs hovedkvarter

Murverksprisen for 2013 er tildelt nederlandske MVRDV med den norske samarbeidspartneren, DARK Arkitekter, for hovedbygget i DNBs nye hovedkvarter i OperaKvarteret i Oslo. Prisen blir utdelt under Murdagen 25. april.

- En svært gledelig og inspirerende æresbevisning, sier partner Gerhard Linder i DARK Arkitekter om prisen, som deles ut av Norsk Murforum – byggutengrenser.no.

Prisen deles ut til bygg i Norge med fremragende arkitektur og der murverk er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte. Juryen roser DNBs midtbygg for fremragende byggekunst i mur.

Bygget får prisen for innovativ bruk av tegl i høyhus.

Løsningene viser en forfriskende originalitet som går noe på tvers av de vedtatte sannheter om hva som er den «korrekte» bruk av tegl. Den håndverksmessige utførelsen er gjennomgående av svært høy kvalitet, noe juryen finner meget gledelig.

Juryen vil spesielt berømme bruk av tegl som del av interiøret og mener midtbygget er et inspirerende eksempel på bruk av tegl i store og komplekse byhus og inntar en viktig og overraskende plass Barcode-rekken.

DNB-bygget er blant Norges høyeste med tegl som hovedmateriale.

- Som nybygg er det unikt. Her har vi brukt tegl for alle mulige formål og i mange ulike varianter. Bygget er bokstavelig talt pakket i tegl, sier Linder.

Tegl er brukt utvendig og innvendig både til fasader, himlinger, vegger og på terrasser. Til og med møbler er blitt designet i tegl. Bygget er volummessig komponert av ”piksler” på 6 x 6 meter. Eksteriørmessig er pikslene med på å bryte ned det store volumet, slik at det oppnås variasjon i høyder og form.

Prosjektet har tatt fire år. Linder roser byggherren, Oslo S Utvikling AS, og brukeren, DNB, som begge har hatt høye ambisjoner med bygget.

- Samarbeidet med disse og med de utførende firmaene har vært meget godt under hele prosessen. Dette har resultert i et bygg med høy kvalitet og som vi synes er et flott utstillingsvindu for bruk av tegl, sier Linder.

Det prisbelønnede DNB-bygget er på 17 etasjer med et totalareal over bakkenivå på ca. 37 000 kvm. Innflyttingen var høsten 2012.