Verdenslansering av Cat-hybrid

Her er maskinen Caterpillar kaller den største gravemaskinnyheten på tiår.

Caterpillar har valgt Bauma som arena for verdenslanseringen av sin første hybridgraver.Etter år med omfattende testing av ulike konsepter og gravemaskinstørrelser falt Caterpillar ned på å integrere en hydraulisk hybridløsning i 40-tonneren 336E.

- Dette er ikke en elektrisk hybrid slik mange av våre konkurrenter har. Dette er en hydraulisk hybrid med en akkumulator som lagrer og utnytter energi fra hydraulikken. Det er et enkelt system, men det fungerer veldig bra, sier produktsjef Vilmundur Theodorsson i Pon Equipment.

- En vanlig Cat-graver

Theodorsson understreker at Cat 336E H i stor grad er en vanlig 40-tonns Cat-graver, men med et hydraulisk hybridsystem som reduserer drivstofforbruket med rundt 25 prosent uten at det påvirker maskinens produktivitet. Det hydrauliske hybridsystemet vil ifølge Pon Equipment ikke kreve noe ekstra opplæring og man slipper å tenke på batteri og batteriservice slik man må ved elektriske hybrider.

- Det er tre komponenter som sammen får ned dieselforbruket og holder produktiviteten oppe. Det er ny hovedventil, som er systemets ”hjerne”, det er ny hydraulisk pumpe som er elektronisk og programmerbar og ikke minst har maskinen en hydraulisk hybrid sving, opplyser Theodorsson.

Pon Equipment mener det var fornuftig av Cat å gå for en 40 tonns hybridgraver fremfor en mindre modell med begrenset drivstoffgevinst.

- Cat-hybriden er en produksjonsmaskin og det er i denne størrelsen dieselkostnaden virkelig begynner å bli høy, sier Theodorsson.

Kostnad

Hvor mye koster hybridgraveren sammenlignet med en standard 336E?

- En av hovedgrunnene til at Caterpillar ikke har lansert en hybridgraver før nå, er fordi de ønsket å få ned produksjonskostnadene. Hybridmaskinen de nå kommer med er 8-10 prosent dyrere, men en kunde med normal produksjon vil hente inn merkostnaden i redusert dieselforbruk i løpet av cirka 1,5 år, svarer Theodorsson.

Solgt flere

Pon Equipment har allerede solgt flere hybridgravere til norske kunder og den norske Cat-leverandøren skal ha vært først i verden med å selge en slik maskin. Caterpillar starter leveringen av hybridmaskinene rett etter Bauma og de norske kundene skal etter planen få sine maskiner til sommeren.