Vulkanutbrudd utryddet halvparten av alt liv

Tre voldsomme vulkanutbrudd utryddet halvparten av alt liv på jorda, og forskere har nå funnet ut når de fant sted.

Ny teknologi for datering av lavastein gjør nå forskere i stand til å fastslå med større nøyaktighet enn tidligere når den store katastrofen inntraff.

Den såkalte trias-jura-utryddelsen fant sted for 201.564.000 år siden, skriver forskningstidsskriftet Science.

– Vulkanutbruddene må ha vært en helvetes hendelse, konstaterer Dennis Kent, som er ekspert på paleomagnetisme ved Lamont-Doherty-observatoriet i USA.

Utbruddene kan være en historisk parallell til de menneskeskapte klimaendringene som finner sted i dag, ved at de viser hvor sårbare mange arter er for en kraftig økning i utslipp av karbondioksid (CO2) i atmosfæren, mener forskerne.

Temperaturen steg

Forskerne har lenge kjent til de voldsomme vulkanutbruddene og hvilke følger de fikk, men det har vært usikkert nøyaktig når de fant sted.

Tidligere datering har bare antydet at de fant sted innenfor en tidsperiode på 3 millioner år, mens man nå har redusert dette tidsvinduet til 20.000 år – nærmest for et blunk å regne i geologisk sammenheng.

Vulkanutbruddene fikk temperaturen på jorda, som fra før var høy, til å stige ytterligere. Dette tok livet av rundt halvparten av alle dyr og vekster og banet vei for dinosaurene som skulle regjere i millioner av år.

Dinosaurene endte sine dager for 66 millioner år siden, og hovedårsaken til denne katastrofen var trolig en stor asteroide som traff jorda.

Den verste utryddelsen noen gang i jordas historie fant sted for 252 millioner år siden. Da forsvant opptil 96 prosent av livet i havet, og både vulkaner, asteroider og klimaendringer er blitt lansert som mulige forklaringer på denne apokalypsen.

Kontinenter ble skapt

Da de tre voldsomme vulkanutbruddene fant sted for drøyt 200 millioner år siden, hang flesteparten av dagens kontinenter fortsatt sammen.

Utbruddene resulterte i enorme lavamasser som over tid fikk landmassen til å dele seg slik at Atlanterhavet oppsto.

For å komme fram til når utbruddene fant sted, har forskerne analysert steiner fra Marokko, Nova Scotia og New York-området, som alle en gang tilhørte den samme landmassen – omtalt som den Sentral-Atlantiske magmatiske provins (CAMP).

Det første store vulkanutbruddet fant sted i Marokko, etterfulgt av Nova Scotia rundt 3.000 år senere og New Jersey 13.000 år etter det.

– Mye å lære

Sedimentene som skriver seg fra før de store utbruddene inneholder mengder av fossiler fra triasperioden, som ikke er å finne i sedimentlagene over.

Blant dyrene som bukket under som følge av utbruddene, var en rekke små ormelignende dyr kjent som conodonter, tidligere versjoner av krokodillen og øgler som levde i trærne.

– På ett vis kan trias-jura-utryddelsen sammenlignes med det vi opplever i dag. Man kan lære mye om den mulige følgen en dobling av CO2 i atmosfæren kan få for temperaturen på jorda, på surhetsgraden i havet og livet på jorda, ved å studere den geologiske historien, sier Terrence Blackburn som ledet arbeidet med dateringen. (©NTB)