Ny heder til Magne Maage

En av betongens nestorer i Norge, Magne Maage i Skanska, ble hedret ved åpningen av årsmøtet til Norsk Betongforening torsdag. Fra fagutvalget i Tekna fikk han pris for ekstraordinær faglig innsats.

Det var Leif Ingholm i Jernbaneverket som sto for prisutdelingen. Magne Maage er snart 70 år, men er fortsatt i full jobb. Gjennom en årrekke har han gjort en kjempejobb både for betongforeningen, for betongfaget og ikke minst for sin egen bedrift.

Ikke minst har han bidratt sterkt også i internasjonalt arbeid gjennom utarbeidelse av nye standarder. Til tross for at Norge er et lite land, har Norge i alle år hatt meget dyktige fagfolk som har gjort seg sterkt gjeldende når det gjelder standardiseringsarbeid internasjonalt.

Årsmøte om våren
Årsmøtet i Betongforeningen har tradisjonelt blitt holdt i tilknytning til Norsk Betongdag. På siste årsmøtet ble det bestemt å holde årsmøtet om våren. I forbindelse med dette årsmøtet ble det også arrangert et eget betongseminar med veldig interessante tema.

Nå kommert ungdommen
Noe av det mest gledelige som skjedde på dette møtet var presentasjonen av Yngres Betong Nettverk (YBN) som ble holdt av Christoffer V. Moen i Norcem. Mange har vært sterkt bekymret for at det er en ”forgubbing” i Betongforeningen. Nå har en del yngre mennesker tatt tak. Det lover godt for foreningens fremtid.

Enorme betongjobber
Som en liten forsmak på fremleggelsen av Nasjonal Transportplan var det satt opp to temaer på møtet hvor det ble redegjort både for ferjefri E39 langs Vestlandet og ny Follobane. Den kjente bransjemannen Bernt Jacobsen tok spesielt for seg de ulike alternativer for kryssing av Sognefjorden. Jacobsen har meldt overgang til Vegdirektoratet. Bjørn Bratthaug i Jernbaneverket fortalte om Follobanen.

Begge disse prosjektene og alle andre prosjekter som nå kommer på vei og bane, betyr enorme betongjobber. Norsk betongbransje må rekruttere mye folk i årene som kommer. Utfordringene og mulighetene står i kø.

Det skjer ellers mye spennende på betongfeltet. Det fortalte Helge Brå i Statens vegvesen om da han snakket om varige konstruksjoner og storsatsingen på FoU i vegvesenet.

Spennende om fiber
Det skjer også mye spennende når det gjelder fiberbetong. Det snakket både Terje Kanstad ved NTNU og Alf Egil Mathisen i Veidekke om. Fiber kan erstatte mye av den tradisjonelle armeringen i betongkonstruksjonber. Det betyr lettere og ”tynnere” konstruksjoner. Mathisen snakket spesielt om alt det spennende som nå skjer ved Block Berge Bygg som i følge Mathisen er Norges mest spennende betongelementfabrikk.

Ole Krokstrand fortalte om hvordan man blir Betongtavle-vinner, mens Benedicte Thallaug Weset snakket om det nye Betongstudioet i Oslo. Det er verdt et besøk.

Kjersti Dunham fortsatt leder
Kjersti Dunham, Statens vegvesen ble gjenvalgt som leder i Betongforeningen. Tre nye styremedlemmer ble valgt; Cecilie Hageby, Svelviksand, Arne Vatnar, Skanska og Rune Holstad, Spenncon. Vararepresentanter til styret er Lisbeth Alnæs, Sintef og Britt Marstrander, Norbetong.

Ut av styret gikk Kristin Eikemo, Inge Eeg og John-Erik Reiersen.

Valgkomiteen består nå av Elisabeth Schjølberg, Multiconsult, Terje Rønning, Heidelberg Cement Norge og John-Erik Reiersen, Betongelementforeningen.

For første gang i Betongforeningens historie ble det også lagt frem en egen rapport fra desiorutvalget (Tor Ole Olsen og Jan Eldegard).