Bygg flere boliger

For en tid tilbake la regjeringen fram stortingsmeldingen "Bygge-bo-leve". Her beskrives framtidens boligpolitikk og hvilke utfordringer vi har på området.

Sverre Myrli

Stortingsrepresentant og leder i Akershus Arbeiderparti.

Andre gjestekommentatorer

Kjell Senneset, Prognosesenteret

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Entreprenør Holding

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, BNL

Kyrre Olaf Johansen

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Petter Eiken

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Tore Frellumstad, Abelia

Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Staten har som lovgiver ansvaret for at lover og regler fungerer hensiktsmessig. Her er det mye å gripe fatt i. Staten har også ansvar for å bygge studentboliger og boliger for grupper med spesielle behov. Og staten har selvsagt ansvar for Husbanken og andre boligpolitiske virkemidler. Alt dette tas opp i stortingsmeldingen, og her finnes mange gode tiltak.

Men dette er "bare" virkemidler for å legge til rette for økt boligbygging. Staten bygger ikke boliger for folk i Norge, hvis du da ikke tilhører en gruppe med spesielle behov. I Norge eier de aller fleste sin egen bolig, og det er hver og en som er ansvarlig for å skaffe seg bolig. Det går selvsagt an å føre langs diskusjoner - både teoretiske og politiske - om det bør være slik, men slik har det vært i generasjoner, og det er lite som tyder på at det er noe folkekrav om at staten skal overta ansvaret for folks boliger.
Og så lenge hver og en må skaffe seg bolig gjennom et fritt boligmarked, vil pris stå i forhold til tilbud og etterspørsel. Vi kan like det eller ei, men slik er realitetene.

I Akershus øker innbyggertallet kraftig, og i tiårene som kommer vil det øke enda mer. Så lenge det ikke bygges nok boliger til å holde tritt med befolkningsveksten, vil boligprisene i vårt område fortsette å øke. Når etterspørselen øker, vil prisene øke.

De som først og fremst rammes av økte boligpriser et de som skal etablere seg for første gang. Og i Norge skal vi jo eie vår egen bolig. Hvis ikke prisveksten på boliger i Akershus avtar, er det snart bare de som har foreldre som kan bidra økonomisk som ha råd til å bo her. Hvis vi vil at våre barn og barnebarn også skal kunne bo her, må noe gjøres. Det må rett og slett bygges flere boliger. Mange flere boliger. Den mest sosiale og den mest effektive boligpolitikken er at de bygges mange boliger. Kun slik kan vi motvirke den kraftige prisveksten.

Mitt poeng er ikke å fraskrive statens ansvar for boligpolitikken. Lover og regler bør forenkles, Husbanken bør få økte rammer, ordningen med startlån bør utvikles og det bør bygges flere studentboliger. For å nevne noe.

Men det viktigste virkemiddelet sitter kommunene med. Kommunene må rett og slett legge til rette for og si ja til flere boliger. I flere kommuner i Akershus er situasjonen at utbyggere har lansert boligprosjekter som det tar svært lang tid å få de realisert. Ja, det finnes til og med eksempler på at boligprosjekter blir lagt på is eller i verste fall blir skrinlagt. For, vi skal ta vare på grøntarealer og biolgisk mangfold, ta hensyn til arkitektur, fasader og farger, vi skal ta hensyn til naboer - og jeg vet ikke til hva. Og så kommer fakkeltogene med protesterende naboer. Da blir vi redde. Vi er visst for boligbygging i festtaler, bare ikke i vårt eget nabolag. Er det forresten noe "verre" å ha boliger på åtte etasjer i nabolaget enn boliger på fire etasjer? Det har også slått meg at mange av de som etterlyser "en mer offensiv boligpolitikk" ofte er de samme som er motstandere av nye boligprosjekter lokalt. Forstå det den som kan.

Når det lanseres nye boligprosjekter i vårt område, må ryggmargsrefleksen være at de ønskes velkommen. Å bygge flest mulig boliger er den beste boligpolitikken vi kan føre.

Her er det verken Navarsete, Stoltenberg eller Solberg som sitter med nøkkelen. Den er det kommunene som sitter med.

Det trengs et taktskifte i boligpolitikken i Akershus. Nye boligprosjekter må hilses velkommen. Så kan kanskje våre barn og barnebarn også få mulighet til å etablere seg her.