Oljefondet satser på Ryanair

Statens pensjonsfond utland hadde ved utgangen av 2012 aksjer for mer enn 632 millioner kroner i Ryanair Holdings PLC, morselskapet som eier Ryanair.

Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet, eier 1,26 prosent av aksjene i Ryanair Holdings, skriver Klassekampen.

De siste dagene har det kommet fram en rekke påstander om elendige arbeidsforhold i det irske lavprisselskapet. LO og andre fagforeninger boikotter Ryanair på grunn av de ansattes arbeidsforhold. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forteller at han aldri har fløyet med Ryanair og heller ikke kommer til å gjøre det.

Tirsdag ble det kjent at den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca går til sak mot det irske selskapet etter at hun ble sagt opp kort tid før den ett år lange prøvetiden gikk ut.

Cocca er den første i Europa som åpent utfordrer lavprisgiganten og toppsjef Michael O'Leary, ifølge YS-forbundet Parat, som bidrar juridisk til søksmålet.

NTB skrev tirsdag om det fagforeningene betrakter som regelrette slavekontrakter i Ryanair. Kabinansatte tjener 122 kroner timen, får lønnstrekk for alt fravær, også sykdom, og kan pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong. Ryanair blir dessuten beskyldt for å ha unndratt seg skatteplikt i Norge.

Tidligere i vår bestemte Storebrand seg for å ekskludere Ryanair fra sin investeringsportefølje. I tillegg får ikke lenger Storebrand-ansatte fly med Ryanair i jobbsammenheng. (©NTB)