Bygg og anlegg dårlig forberedt

Mange virksomheter innen bygg og anlegg har følt seg kopiert av konkurrenter, viser en ny undersøkelse. Likevel er sikring av egne industrielle rettigheter svært lavt prioritert.

Bare fire av ti virksomheter innen bygg og anlegg har oversikt over hvilke industrielle rettigheter firmaet eier, viser en undersøkelse utført av Respons for advokatfirmaet Grette.

Industrielle rettigheter omfatter immaterielle verdier som patenter, varemerker og design.

– Samtidig viser undersøkelsen at virksomhetenes egne anslag for verdien av slike rettigheter trolig er alt for lav. Halvparten av de spurte mener de representerer mindre enn 25 prosent av firmaets samlede verdi. Bare fire prosent svarer mer enn 50 prosent, sier Felix Reimers, partner i advokatfirmaet Grette.

Han mener at både kunnskapsnivået og bevisstheten på dette feltet bør heves.

– Norske ledere er her på et helt annet spor enn det som er normen i mange andre land. Internasjonalt er det mer vanlig å regne at de immaterielle verdiene representerer størsteparten av totalverdien, sier Reimers.

Blir ofte kopiert
En tredjedel av virksomhetene innen bygg og anlegg har følt seg kopiert av konkurrenter. Vanligst er kopiering av tekniske løsninger, metoder og design.

Nest etter konkurrentene anser bedriftene utro medarbeidere og forhenværende medarbeidere å utgjøre den største trusselen mot de industrielle rettighetene.

– 59 prosent av virksomhetene i bygg og anlegg tror omfanget av ulovlig kopiering og inngrep i industrielle rettigheter kommer til å øke i årene fremover. Dette burde tilsi at innsatsen for å beskytte seg trappes opp, sier Grette-advokaten.

I undersøkelsen oppgir tre fjerdedeler av bedriftene i næringen at sikring av disse rettighetene er et lite viktig eller ikke viktig fokusområde fremover. Kun 18 prosent anser det som viktig eller svært viktig.

Mange passive
– Disse holdningene bør endres for å redusere sårbarheten mot fremtidige krenkelser av de immaterielle verdiene.

75 prosent av de spurte tror det er lett å slippe unna med ulovlig kopiering og inngrep i industrielle rettigheter.

– Samtidig ser vi at anvendelsen av kontrakter og avtalebestemmelser som kunne redusert risikoen gjennomgående er lav. Det samme gjelder bruken av advokattjenester for å sikre bygg- og anleggsbedriftenes immaterielle verdier.

IP-klausuler i ansettelses- og konsulentavtaler, konfidensialitetsbestemmelser, avtaler om karenstid, krysslisensiering og såkalte non-disclosure agreements er blant virkemidlene som hyppigere kunne vært tatt i bruk, ifølge Felix Reimers i Grette.